18. juuni 1997 kell 22:00

Tallinna Soojus tõstab hinda augustis

Tallinna Soojus soovib tõsta soojusenergia hinda eratarbijatele 12,1 protsenti ja lokaalvõrkude tarbijatele 5,4 protsenti, alandades samas soojuse hinda juriidilistele isikutele 8,9 protsenti. Tallinna Soojuse finantsdirektori Olev Niliski sõnul võetaks sellisel juhul arvesse ka Iru elektrijaamas toodetava elektri hinna rohkem kui viieprotsendiline kasv, mida elektrijaam taotleb majandusministeeriumilt.

Tallinna hinna- ja konkurentsiameti juhataja Aave Põdra ütles, et alates järgmise aasta 1. juulist peaksid kõigile tarbijatele kehtima ühtsed hinnad. Esialgsete arvestuste kohaselt tähendaks see, et 11 kuu jooksul tõuseb sooja hind eratarbijatele veel 11,1 protsenti ja lokaalvõrkude tarbijatele 4,4 protsenti ning langeb soojusenergia hind ettevõtetele 12,5 protsenti.

Kuigi valitsuse 17. detsembri 1996. a määrusega tühistati kohalike omavalitsusorganite õigus kehtestada eraõiguslikele juriidilistele isikutele hinnatariife, on Olev Niliski sõnul jäme ots endiselt linna käes.

«Tarbijakaitsjad on tugev poliitiline jõud, mis suudab mõjutada meie nõukogu sinna kuuluvate linna esindajate kaudu,» väitis Nilisk. «Suhtume toimuvasse külma närviga. Kuna meie ettevõtte aktsiapakk on poliitikute käes, pole meil erilisi võimalusi oma arengut ise juhtida.»

Aave Põdra sõnul sisaldub valitsuse määruses hinnakasvu oht, sest varem või hiljem läheb Tallinna Soojus erastamisele. «Pole teada, kuidas saame tulevikus tarbijat kaitsta,» tunnistas ta.

Tallinna linnavolikogu töörühm arutab sooja hinna muutmist sellel reedel, ASi Tallinna Soojus nõukogu järgmisel nädalal. Olev Nilisk kinnitas, et Tallinna Soojus juuli alguses hindu muuta ei jõua. «Tarbijatega sõlmitud pikaajalisi lepinguid ei saa nii kiiresti ümber teha,» põhjendas ta.

Tallinna Soojuse lõppeva majandusaasta kahjumiks võib kassavoogude alusel prognoosida kuni 10 mln krooni, tõdes Nilisk. Ettevõtte eelmise majandusaasta kahjum oli 1,4 mln krooni.

Hetkel kuum