10. juuli 1997 kell 22:00

Eestil ja Sloveenial sümboolne roll

«Mõlemad riigid on viinud läbi muljetavaldavaid majandusreforme, loonud tugevad valuutad ja piiranud avaliku sektori kulutusi, kuid tõeliselt oluline on Sloveenia ja Eesti kaasamise sümboolne tähtsus,» kirjutas Financial Times.

Kui Euroopa Liidu liikmesriigid kinnitavad liidu laienemise Sloveeniasse ja Eestisse, siis saadab see positiivse signaali teistele Balti ja endise Jugoslaavia riikidele, väideti samas. «See julgustaks demokraatia- ja reformimeelseid jõude, mis omakorda toetaks stabiilsust ilma Moskvat ärritamata.»

Financial Timesi hinnangul võib EL viit Ida-Euroopa riiki liikmeks kutsudes pehmendada NATO ettevaatlikkusega kaasnevat pettumust.

Juhtkirjale lisaks avaldas Financial Times artikli, milles väidetakse, et Euroopa komisjoni president Jacques Santer andis järele Euroopa komisjoni välissuhete voliniku Hans van den Broeki survele võtta Euroopa Liitu viis uut liiget.

Ajalehe andmetel loobus Santer oma varasemast sei-sukohast, et Euroopa Liitu peaksid esimestena pääsema vaid Poola, Ungari ja T?ehhi koos Küprosega ning nõustus eelistama poliitilistele kaalutlustele van den Broeki juhitud ametnikonna soovitusi lähtuda objektiivsetest kriteeriumidest.

Eile jätkusid ägedad diskussioonid Euroopa komisjonis. Viie uue liikme vastuvõtmise vastu olid eelkõige väikeriigid, kelle väitel peab liikmeskonna kasvades 21 liikmeni alustama keerulisi institutsionaalseid reforme, mis lükkavad bloki tegelikku laienemist edasi ning piiravad väikeriikide mõjujõudu. BNS-REUTER

Hetkel kuum