29. juuli 1997 kell 22:00

Ehitamise pealt saab käibemaksu tagasi nõuda

Maksukohustuslasel, juriidilisel isikul või füüsilisest isikust ettevõtjal, on võimalik peale ehitusmaterjalide hinnas sisalduva käibemaksu tagasi saada ka viimistlusmaterjalide käibemaks, väitis ridaelamubokse müüv ettevõtja Andrus Paluoja. «Siin on asi vormistamises,» lisas ta.

«Tuleb müüa näiteks pooleliolev ehitus, kuna kinnisasja müües ei saa käibemaksu olla,» väitis ta.

Paluoja sõnul on mõttekas osta ka ilma viimistluseta maja, sest ise töömehi viimistlust tegema palgata on tunduvalt odavam, kui teha seda mõne ehitusfirma kaudu. «Materjalide, näiteks kahhelplaatide, tapeedi ja WC-poti käibemaksu saab firma igal juhul tagasi,» väitis Paluoja.

Maksunõunik Enn Roose ütles, et käibemaksu tagasisaamisega seotud skeeme saab rakendada ainult ehitustegevuse ja remontimise juures. «Kui ma sellest räägiksin, paneksid maksuamet ja rahandusministeerium need kanalid kiiresti kinni,» vastas Roose selgitava küsimuse peale. Roose sõnul on kõik tema poolt soovitatavad tehingud seaduslikud.

Roose ei osanud hinnata, kui paljud firmad käibemaksu tagasisaamise skeeme kasutavad. «Kes on viitsinud oma ajusid liigutada ja saanud konsultatsiooni, need muidugi kasutavad,» ütles maksunõunik.

Enn Roose sõnul on teatud olukordades ka mittekäibemaksukohustuslastel võimalik käibemaksu tagasi saada. «Situatsioonid sõltuvad omandisuhetest, käibemaksukohustuslase staatusest, äritehingu vormist ja rentija või võõrandaja isikust,» ütles Roose.

Seaduse kohaselt pole kinnisvara soetamine käibemaksustatav, lausus kinnisvarabüroo omanik Hillar Viks.

«Käibemaksu on maksukohustuslasel võimalik tagasi saada, kui ta näitab ehitusmaterjalide ostmist, kui see läheb tema põhikirjalise tegevusega kokku ja raamatupidaja oskab ostu põhjendada,» rääkis Viks.

Käibemaksuseaduse kohaselt tuleb kaupade võõrandamistehingu pealt maksta käibemaksu, kuid kinnisasjad, raha ja väärtpaberid ei ole selles tähenduses kaubad. Käibemaksuseaduse kohaselt on kinnisvaratehingud seega käibemaksuvabad.

Äripäev pakkus liisingufirmadele välja variandi võtta ehitatav maja liisingufirma bilanssi, saada sellelt tagasi käibemaks ja liisida hoone 18 protsendi võrra odavamalt edasi.

Inga Veskimägi Hoiupanga Liisingu ASist ütles, et firma tegeleb asja juriidilise külje analüüsimisega, kuid esialgu ta seda ei kommenteeri.

«Kui teeme kliendiga järelmaksuga müügitehingu, on selgelt näha, et firma ehitab võõrandamise eesmärgil ning tegemist on maksupettusega,» väitis Sven Soomuste. «Hansa Liising omale seda riski ei võta,» kinnitas ta.

Hetkel kuum