29. juuli 1997 kell 22:00

Kui Wordi dokument ei avane

Eelmisel nädalal oli juttu, kuidas viisakas inimene oma tekstiredaktorile leheküljeformaadiks A4 kehtestab. Vale suurusega lehekülg tekitab nimelt reeglina printeris paanikat ning vajadust inimesega suhelda ja olukorrad, kus seetõttu trükkimine seisma jääb, pole ajaloos sugugi olematud. Vale lehekülje suurus võib aga eriti frustreerivaks osutuda, kui keegi on saatnud teile teksti, mis peaks tegija loodud kujunduses välja trükitama. Lehekülge muuta ei saa, sest siis läheks kõik paigast, ja Letter-paberi peale vajab printer vähemalt nupuvajutust.

Paraku pole see aga ainus, mis valmiskujundatud tekstide puhul probleem on. Ma ei kujuta ette, mida teevad Microsofti inimesed selleks, et nende .doc'i-kujul käsiraamatud igas arvutis korralikult avaneks, aga ma võin pakkuda mõned lahendused puhuks, kui te ei pea kõikjalavanevat dokumenti mitte looma, vaid kõigest avama.

Kasutaja on veendunud, et mõni vähetuntud font on ainus, mis tema töö saab loetavamaks teha. Teile ta seda fonti aga ei taipa, saa ega tohi saata, va dokumendi-siseselt (Tools -> Options -> Save -> Embed TrueType fonts) -- aga vaevalt et ta selle peale tuli.

Tuleb loota, et äkki on see font ka meil olemas (nt tuli kaasa printeriga, kuid jäi installeerimata), aga kõigepealt on vaja selle nimi teada saada. Ainus viis on viia kursor kahtlusalusesse kohta ja vaadata, mis tekib Wordi fondimääramisaknakesse. Loomulikult ei anna Word märku, et seda fonti ei ole, te peate ise teadma, kas see on arvutis olemas või mitte. Kui kindlalt ei mäleta, viige kursor näiteks kohta, kus on Times New Roman, ja otsige hiljutinähtud nime fondinimekirjast. Puudu oleva fondi nime näidatakse ainult siis, kui olete kursoriga selle peal.

Kui dokument on juhtumisi loodud mõnes teises Wordi versioonis,kipub tekkima lahknevusi reavahe suuruse rehkendamisel. Kui lehekülgede lõpust kipuvad read järgmistele lehtedele kolima, siis on probleem arvatavasti nimelt selles. Tools -> Options -> Compatibility alt leiad ühilduvus-parameetrid varasemate versioonide jaoks, aga harilikult aitab sellest, kui Don't add leading (extra space) between lines of text ja Suppress Extra Space... peale panna. Kui ei aita, proovi panna ka muudele ühilduvusparameetritele ristikesi ette.

Hetkel kuum