3. august 1997 kell 22:00

Dollar kerkis 1,867 marga tasemele

«Me oleme alati öelnud, et tugev dollar on meie huvides,» ütles neljapäeva hilisõhtul USA rahandusminister Robert Rubin. Saades sellise tugeva toetusavalduse osaliseks, hakkas dollar reedel teiste valuutade suhtes kiiresti kallinema.

Aasia turgudel tõusis dollar üle 1,84 Saksa marga ja 119 Jaapani jeeni taseme. Euroopa turgude avanedes jätkas dollar tugevnemist, liikudes 1,85 DEM/USD ümbruses.

Rubini kommentaar, USA tugevad majandusnäitajad ja reede õhtul avaldatud tööhõivenäitajate ootus viis dollari Euroopas enam kui kaheksa aasta kõrgeimale tasemele. Euroopa turgude sulgemisel kaubeldi dollariga 1,86 marga tasemel (päevaga +0,02 marka), mis on kõrgeim tase alates 1989. aasta novembrist.

See ei olnud aga veel sugugi kõik, sest Ameerika turgude avanedes hakkas dollar veelgi hoogsamalt tõusma, saades hoogu USA tööhõivenäitajate avaldamisest.

Uusi töökohti loodi USAs juulis 316 000, mis on oodatust palju rohkem ja andis analüütikutele järjekordse märgi USA majanduse hetke üliheast seisukorrast. Kui siia lisada veel 4,8 protsendini langenud töötuskordaja, mis oli nii madalal viimati 1973. aastal, pole midagi imestada, et dollar jätkas kiiret tõusu. Dollari kõrgeim tase Saksa marga vastu fikseeriti 1,867 DEM/USD-l (14,936 kr). Turgude sulgemisel oli kurss 1,8633 DEM/USD.

Diilerite sõnul ootab turg nüüd huviga Bundesbanki reaktsiooni marga kursi nii suurele langusele. Arvatakse, et Bundesbank võib tõsta peamisi rahaturu intressimäärasid ja seda juba sellel nädalal.

Hetkel kuum