Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Mahedad piima- ja jäätisejoogid
- Piima- ja jäätisekokteilid on suure toiteväärtusega, tänu millele sobivad kuuma suveilmaga ka kerge einena.
Kokteiliks võib kasutada lisaks piimale ja jäätisele ka keefiri, koort jne sõltuvalt maitse-eelistusest.
Neid kokteile serveeritakse läbipaistvast pokaalist, millele võib teha suhkruäärise.Seda on kõige lihtsam valmistada siirupiga, ent ka mahlaga saab hakkama. Veega suhkruäärise valmistamine ei õnnestu, sest vesi lahustab suhkru. Jooki võib maitsestada suhkru asemel ka meega.
Kuna piima baasil valmistatud kokteil jääb värvilt suhteliselt kahvatu ja hägune, võib seda ilmestada puuviljalõikude või näiteks maasikaga. Kokteilikõrregi võiks valida tavapärasest erksama.
Piimakokteili valmistamisel tuleb meeles pidada:
- piimakokteili segamisel kasuta alati mikserit
- esmalt sega omavahel mahlad, siirupid või puuviljad ning viimasena piim, koor või jäätis
- kui retsept nõuab munarebu, siis see tuleb segada koos mahladega esimesena
- väldi naturaalse kiivi kasutamist kokteilikomponendina või lisa seda väga mõõdukalt. See muudab kokteili mõruks.
Viljalihaga mahlad sobivad piimakokteili enam, kuna nende toiteväärtus ja vitamiinisisaldus on kõrgem, samuti on maitseomadused paremad. Tavalised mahlad võivad sisaldada säilitusaineid, mis võivad oluliselt muuta joogi maitset.
Kui kasutad banaani, lisa kokteilile tavalisest rohkem piima, sest banaan on suhteliselt kuiv ja annab vaid maitsekat massi.
Omapärase maitsetulemuse saab piima segamisel hapu mahlaga. Jook kalgendub ja soodustab seedimist. Hapu mahla puhul võib magustamiseks lisada suhkrut.
Efektse kokteili saab vahukoorest ja mahladest. Selleks tuleb mahlad segada ja valada pokaali põhja. Segule tuleb peale valada vahustatud koor. Komponendid omavahel ei segune ja jook jääb kihiline.
Lihtne maasikapiim:
- maasikamahla või värskeid purustatud maasikaid 1--2 klaasi
- suhkrut 1--2 spl
- piima 3--4 klaasi
Jäätisekokteili puhul peavad ka kõik ülejäänud komponendid olema külmad, kuid maitsestamisega on lihtne, sest jäätis on juba niigi maitsestatud. Siirupi lisamisel tuleb arvestada 1 klaasi kokteili kohta ca 2 tl siirupit.
Kaunistusena sobib peale raputada kakaod või riivitud ?okolaadi. Värske maitse annab piparmündioks.