26. august 1997 kell 22:00

Gallo veinikeldri omanik tuli turgu vallutama

Eestis on Ernesto & Julio Gallo veinikeldri veinid saadaval juba alates augusti algusest ja Kristjan Kaleviste sõnul on proovimüük läinud edukalt. Kõige kiiremini müüdi tema sõnul läbi Gallo veinikeldrist pärit 1,5 liitrise mahuga Carlo Rossi veinide seriaal.

Kaleviste kinnitusel on viimase nelja aasta jooksul veinide tarbimine päritolumaade osas Eestis oluliselt muutunud. Praegu tarbitakse Eestis kõige rohkem Saksa veine, teisel kohal on Prantsuse veinid, kolmandal Hispaania ja neljandal Itaalia veinid. Eesti veiniturgu kontrollib aga Ida-Euroopa, kust pärit Ungari, Bulgaaria ja Rumeenia veinidele kuulub kokku 23,7 protsenti Eesti turust, ütles Kaleviste.

USA veinidele kuulub Kaleviste sõnul praegu umbes kuueprotsendiline turuosa Eestis, millest põhilise osa moodustavad Paul Massoni veinid.

Lähimaks paariks aastaks ennustab Kaleviste Eestis Saksa veinide tarbimise langust ja Hispaania, Itaalia ning uue maailma veinide tarbimise kasvu. Uue maailma veinide hulka kuuluvad lisaks USA veinidele ka T?iili, Lõuna-Aafrika, Austraalia ja Argentiina veinid.

Uue maailma veinide osakaalu tõusu siinsel turul prognoosib Kaleviste 12--15 protsendini. Uue maailma veinide tarbimisest peaks umbes pool langema Kaleviste sõnul Gallo veinide arvele. Seda peaks tema sõnul soodustama ka Gallo veinide hinnapoliitika.

Eestis müüdavate Gallo veinide hulgihinnad jäävad 59 ja 180 krooni vahele.

Ernesto & Julio Gallo veinikeldri loomise ajend oli 1932. aastal alkoholikeeluseaduse tühistamine, mispeale vennad Ernesto ja Julio Gallo alustasid viinamarjade kokkuostu Modestos. Nende esimene toodang oli umbes 175 000 gallonit veini.

Esimese müügitehingu sõlmis Ernesto Gallo 1933. aasta sügisel, müües 6000 gallonit veini. Kogu esimesest veinitoodangust saadud tulu investeeriti veinikeldrisse, samuti nagu ka mitme järgneva aasta tulu. Gallo veinikeldrist on saanud juhtiv tootja USA igas peamises veinikategoorias.

Ernesto & Julio Gallo veinikeldri nime alla on koondunud neli veinikeldrit, mis paiknevad Livingstone'is, Fresnos, Modestos ja Sanomas. Neist kolm esimest on eraldi võetuna maailma kolm suurimat veinikeldrit, Sanoma aga Kalifornia üks paremaid viinamarjavälju. E&J Gallo kaubamärgid on tuntud enam kui 70 riigis, igal aastal villitakse üle 700 miljoni pudeli. Gallo veinid on võitnud üle 400 medali konkurssidel.

Hetkel kuum