• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu talunikud avaldavad survet

  Prognoosi kohaselt saab Leedu tänavu rekordilise, 3 mln tonni suuruse teraviljasaagi.
  Valitsus oli sunnitud niisuguse sammu astuma talunike survel. Tõsi küll, suuremal osal teraviljakombinaatidest ei ole vahendeid, et vastu võtta kvooti -- 344 000 tonni vilja, mis maksab 60 miljonit dollarit ehk 876 miljonit Eesti krooni. Nad ei saa kasutada ka pangakrediiti, sest kogu nende vara on juba tagatisena kirjas.
  Ent kohe pärast valitsuse erakorralist istungit sai selgeks, et valitsuse otsust on väga raske täita ka Jonava kombinaadil, sest tal lihtsalt ei ole nii suuri hoidlaid selle viljakoguse vastuvõtmiseks. Järelikult tuleb tal teiste kombinaatidega kokku leppida, et need võtaksid osa vilja oma hoidlatesse, maksta vilja transportimise ja hoidmise eest. See aga tõstab Euroopa kalleima, Leedu teravilja hinda veelgi.
  Alles kuu aega tagasi sekkusid võimud Leedu piimaturul, kui seimi esimees Landsbergis nõudis piima kokkuostuhinna tõstmist. Nüüd on analoogne olukord teraviljaturul. Igatahes arvavad kohalikud eksperdid, et Leedu võimud toimivad majandusloogika vastaselt.
  Leedus kehtivad kõrgeimad teravilja kokkuostuhinnad. Mullu maksti seal rukkitonni eest 150,38 dollarit, Eestis 121,62 ja Lätis 109,75 dollarit. Subsideeritud toidunisu tonn maksab Leedus 175 dollarit, Euroopa Liidus, kus see on samuti subsideeritud, ainult 125 dollarit ja Chicago börsil 130 dollarit.
  Leedu teraviljatöötlejad teatasid aasta algul, et liiga kõrgete hindade tõttu saavad nad osta ainult 50% kvoodist. Et töötlejad olid nurka surutud, näitab mullune rentaablus, mis vilja kasvatajatel oli 52% ja töötlejatel 5%. Kui mullu said Leedu 19 suuremat teraviljakombinaati 8,25 mln dollarit kasumit, siis tänavu esimesel poolaastal olid nad juba 720 000 dollariga kahjumis. B&B
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Börs: Snapi langus ning mure majanduse pärast vedasid turge alla
Snapi pessimistlikud kasumiprognoosid ja sotsiaalmeedia firma aktsia järsk langus vedasid täna USA aktsiaturge madalamale. Päeva lõpuks suutsid aktsiad aga osa kaotustest tasa teha, vahendab Bloomberg.
Snapi pessimistlikud kasumiprognoosid ja sotsiaalmeedia firma aktsia järsk langus vedasid täna USA aktsiaturge madalamale. Päeva lõpuks suutsid aktsiad aga osa kaotustest tasa teha, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Akzo Nobel Baltics 35. Kuidas väikesest värvitehasest sai globaalne ettevõte
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.