• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu talunikud avaldavad survet

  Prognoosi kohaselt saab Leedu tänavu rekordilise, 3 mln tonni suuruse teraviljasaagi.
  Valitsus oli sunnitud niisuguse sammu astuma talunike survel. Tõsi küll, suuremal osal teraviljakombinaatidest ei ole vahendeid, et vastu võtta kvooti -- 344 000 tonni vilja, mis maksab 60 miljonit dollarit ehk 876 miljonit Eesti krooni. Nad ei saa kasutada ka pangakrediiti, sest kogu nende vara on juba tagatisena kirjas.
  Ent kohe pärast valitsuse erakorralist istungit sai selgeks, et valitsuse otsust on väga raske täita ka Jonava kombinaadil, sest tal lihtsalt ei ole nii suuri hoidlaid selle viljakoguse vastuvõtmiseks. Järelikult tuleb tal teiste kombinaatidega kokku leppida, et need võtaksid osa vilja oma hoidlatesse, maksta vilja transportimise ja hoidmise eest. See aga tõstab Euroopa kalleima, Leedu teravilja hinda veelgi.
  Alles kuu aega tagasi sekkusid võimud Leedu piimaturul, kui seimi esimees Landsbergis nõudis piima kokkuostuhinna tõstmist. Nüüd on analoogne olukord teraviljaturul. Igatahes arvavad kohalikud eksperdid, et Leedu võimud toimivad majandusloogika vastaselt.
  Leedus kehtivad kõrgeimad teravilja kokkuostuhinnad. Mullu maksti seal rukkitonni eest 150,38 dollarit, Eestis 121,62 ja Lätis 109,75 dollarit. Subsideeritud toidunisu tonn maksab Leedus 175 dollarit, Euroopa Liidus, kus see on samuti subsideeritud, ainult 125 dollarit ja Chicago börsil 130 dollarit.
  Leedu teraviljatöötlejad teatasid aasta algul, et liiga kõrgete hindade tõttu saavad nad osta ainult 50% kvoodist. Et töötlejad olid nurka surutud, näitab mullune rentaablus, mis vilja kasvatajatel oli 52% ja töötlejatel 5%. Kui mullu said Leedu 19 suuremat teraviljakombinaati 8,25 mln dollarit kasumit, siis tänavu esimesel poolaastal olid nad juba 720 000 dollariga kahjumis. B&B
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.