• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühispanga ümber viimasel ajal toimunust

  Kommentaariks möödunud nädalal avalikkuses alanud diskussioonile võimalikust siseinfo kasutamisest Ühispanga ja tema tütarfirmade poolt ning minu kui diskussiooni algataja alusetule süüdistamisele börsi maine kahjustamisel.
  Keskmine Eesti investor vaatab aktsia ostu-müügi mõttekust reeglina jälgides aktsia P/E-d ehk olemasolevate aktsiate hinna ja ettevõtte kasumi suhet.
  Ühispanga aktsia hind oli enne tõusu algust 17. juulil 54 krooni, P/E 15,2, samal ajal oli Hansapanga P/E 14,0 ja teistel pankadel alla 10.
  1. augustiks oli kogu Eesti aktsiaturg ülespoole läinud ja eriti olid tõusnud pankade aktsiad. Tallinna Panga ja Forekspanga P/E oli endiselt alla 10, suurematel pankadel vahemikus 13 kuni 19, neist kõrgem Ühispanga oma. See oli tol hetkel ka mõistetav, sest Ühispank ei olnud oma kasumiprognoosi korrigeerinud ja ilmselt võis oodata mõningast prognoosi suurendamist.
  Nädala pärast oli turg endiselt ülespoole liikunud ning 8. augustil võis märgata juba mõningast anomaaliat. Ühispanga aktsia hind hakkas väga suures ulatuses kõikuma päeva sees, mis näitab likviidsuse vähenemist. Ka P/E vahe oli suurenenud: Ühispangal 27, Hansapangal 19, Hoiupangal 16.
  Et Ühispanga aktsia jõuaks samale tasemele teiste suurpankade aktsiatega, oleks nende korrigeeritud kasum pidanud tulema umbes 150 miljonit krooni varasema 105 miljoni krooni asemel. Analüütikud pidasid seda väga optimistlikuks ja turul räägiti Ühispanga aktsiast kui liiga kallist.
  Tol hetkel oli Ühispanga aktsia hind 96 krooni, Hansapangal 237, Hoiupangal 280 krooni. Kuna Hansapanga kasumiprognoosi pidasid analüütikud konservatiivsemaks kui Hoiupanga oma ning Hansapank on oma kasumlikkuse kõrget taset mitu aastat tõestanud, siis on väike erinevus P/E tasemetes Hansapanga kasuks mõistetav.
  Kogu järgneva nädala on Ühispanga likviidsus endiselt halb ja päevased kõikumised börsi statistika järgi on iga päev 10% või enam, 19. augustiks on aktsia hind kerkinud 123,58 kroonini ja P/E tase on juba 35! Hansapangal ja Hoiupangal on P/E endiselt vahemikus 17--19.
  Et saavutada sama tootlikkuse taset aktsia kohta, mis Hansapangal ja Hoiupangal, peaks Ühispanga kasum tulema 200 miljonit! 19. august on sellegi poolest huvitav, et Ühispank teatab kasumiprognoosi muutuse edasilükkamisest. Samas kommenteerib panga asepresident, et juulikuu kasumitase (18 miljonit) võiks järgmistel kuudel jätkuda ning Janek Mäggi väitel võib «kasumiprognoosi suurusjärku selle pealt ennustada».
  Eeldades, et teisel poolaastal teenib Ühispank keskmiselt 18 miljonit krooni kasumit kuus, võib Ühispanga kasum ulatuda ligikaudu 166 miljoni kroonini.
  Pärast panga juhatuse sellist teadet peetakse Ühispanga aktsiat selgelt kalliks, kuid erinevate maaklerite sõnul jätkavad Ühispanga maaklerid aktsiate ostmist iga hinnaga. Numbritele vaadates on investorid segaduses ning arvestades likviidsuse edasise halvenemisega, tekivad turul kahtlused, kas mitte keegi ei oma teistsugust infot kui see, mis avalikkusele edastati.
  26. august. Ühispanga aktsia on jätkanud tõusu ja likviidsus on läinud väga kehvaks: juba pärast 1000aktsialist tehingut liigutavad maaklerid noteeringut vähemalt krooni võrra. Päevane kõikumisvahemik on 20 krooni ehk ligikaudu 20%! Ühispanga aktsia sulgub 136,5 krooni juures, P/E on vana kasumiprognoosiga 39,5 ja tõenäolise uuega ehk 166 miljoniga 25! Likviidsuse puudusel ja kuulujuttude laiaulatuslikkusel otsustab optsiooniturg lõpetada Ühispanga aktsia optsioonidele turu tegemise.
  27. august. Ühispank ei avalda ikka veel kasumiprognoosi, kuid tema maaklerid jätkavad aktsiate ostmist iga hinnaga ja kui nad kauplemise hetkeks lõpetavad, liigub turg kiiresti allapoole. Päevane kõikumisvahemik on 25 krooni.
  28. august. Börs teeb kauaoodatud otsuse ja sunnib Ühispanka kasumiprognoosi suurusjärku avaldama. Pärast kahe ja poole tunnist survet Ühispank seda teebki. Üheksa päevaga on suurusjärk muutunud ligikaudu 166-lt 300--330ni. Selle aja jooksul on maaklerite hinnangul olnud Ühispanga maaklerid ja Ühispangaga seotud firmad turul väga suured ostjad.
  See lugu ei ole kindlasti mõeldud süüdistusena, vaid pigem püüdena valgustada viimasel ajal Ühispanga ümber toimunu tagamaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.