• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühispanga ümber viimasel ajal toimunust

  Kommentaariks möödunud nädalal avalikkuses alanud diskussioonile võimalikust siseinfo kasutamisest Ühispanga ja tema tütarfirmade poolt ning minu kui diskussiooni algataja alusetule süüdistamisele börsi maine kahjustamisel.
  Keskmine Eesti investor vaatab aktsia ostu-müügi mõttekust reeglina jälgides aktsia P/E-d ehk olemasolevate aktsiate hinna ja ettevõtte kasumi suhet.
  Ühispanga aktsia hind oli enne tõusu algust 17. juulil 54 krooni, P/E 15,2, samal ajal oli Hansapanga P/E 14,0 ja teistel pankadel alla 10.
  1. augustiks oli kogu Eesti aktsiaturg ülespoole läinud ja eriti olid tõusnud pankade aktsiad. Tallinna Panga ja Forekspanga P/E oli endiselt alla 10, suurematel pankadel vahemikus 13 kuni 19, neist kõrgem Ühispanga oma. See oli tol hetkel ka mõistetav, sest Ühispank ei olnud oma kasumiprognoosi korrigeerinud ja ilmselt võis oodata mõningast prognoosi suurendamist.
  Nädala pärast oli turg endiselt ülespoole liikunud ning 8. augustil võis märgata juba mõningast anomaaliat. Ühispanga aktsia hind hakkas väga suures ulatuses kõikuma päeva sees, mis näitab likviidsuse vähenemist. Ka P/E vahe oli suurenenud: Ühispangal 27, Hansapangal 19, Hoiupangal 16.
  Et Ühispanga aktsia jõuaks samale tasemele teiste suurpankade aktsiatega, oleks nende korrigeeritud kasum pidanud tulema umbes 150 miljonit krooni varasema 105 miljoni krooni asemel. Analüütikud pidasid seda väga optimistlikuks ja turul räägiti Ühispanga aktsiast kui liiga kallist.
  Tol hetkel oli Ühispanga aktsia hind 96 krooni, Hansapangal 237, Hoiupangal 280 krooni. Kuna Hansapanga kasumiprognoosi pidasid analüütikud konservatiivsemaks kui Hoiupanga oma ning Hansapank on oma kasumlikkuse kõrget taset mitu aastat tõestanud, siis on väike erinevus P/E tasemetes Hansapanga kasuks mõistetav.
  Kogu järgneva nädala on Ühispanga likviidsus endiselt halb ja päevased kõikumised börsi statistika järgi on iga päev 10% või enam, 19. augustiks on aktsia hind kerkinud 123,58 kroonini ja P/E tase on juba 35! Hansapangal ja Hoiupangal on P/E endiselt vahemikus 17--19.
  Et saavutada sama tootlikkuse taset aktsia kohta, mis Hansapangal ja Hoiupangal, peaks Ühispanga kasum tulema 200 miljonit! 19. august on sellegi poolest huvitav, et Ühispank teatab kasumiprognoosi muutuse edasilükkamisest. Samas kommenteerib panga asepresident, et juulikuu kasumitase (18 miljonit) võiks järgmistel kuudel jätkuda ning Janek Mäggi väitel võib «kasumiprognoosi suurusjärku selle pealt ennustada».
  Eeldades, et teisel poolaastal teenib Ühispank keskmiselt 18 miljonit krooni kasumit kuus, võib Ühispanga kasum ulatuda ligikaudu 166 miljoni kroonini.
  Pärast panga juhatuse sellist teadet peetakse Ühispanga aktsiat selgelt kalliks, kuid erinevate maaklerite sõnul jätkavad Ühispanga maaklerid aktsiate ostmist iga hinnaga. Numbritele vaadates on investorid segaduses ning arvestades likviidsuse edasise halvenemisega, tekivad turul kahtlused, kas mitte keegi ei oma teistsugust infot kui see, mis avalikkusele edastati.
  26. august. Ühispanga aktsia on jätkanud tõusu ja likviidsus on läinud väga kehvaks: juba pärast 1000aktsialist tehingut liigutavad maaklerid noteeringut vähemalt krooni võrra. Päevane kõikumisvahemik on 20 krooni ehk ligikaudu 20%! Ühispanga aktsia sulgub 136,5 krooni juures, P/E on vana kasumiprognoosiga 39,5 ja tõenäolise uuega ehk 166 miljoniga 25! Likviidsuse puudusel ja kuulujuttude laiaulatuslikkusel otsustab optsiooniturg lõpetada Ühispanga aktsia optsioonidele turu tegemise.
  27. august. Ühispank ei avalda ikka veel kasumiprognoosi, kuid tema maaklerid jätkavad aktsiate ostmist iga hinnaga ja kui nad kauplemise hetkeks lõpetavad, liigub turg kiiresti allapoole. Päevane kõikumisvahemik on 25 krooni.
  28. august. Börs teeb kauaoodatud otsuse ja sunnib Ühispanka kasumiprognoosi suurusjärku avaldama. Pärast kahe ja poole tunnist survet Ühispank seda teebki. Üheksa päevaga on suurusjärk muutunud ligikaudu 166-lt 300--330ni. Selle aja jooksul on maaklerite hinnangul olnud Ühispanga maaklerid ja Ühispangaga seotud firmad turul väga suured ostjad.
  See lugu ei ole kindlasti mõeldud süüdistusena, vaid pigem püüdena valgustada viimasel ajal Ühispanga ümber toimunu tagamaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Hans H. Luige trükikoda saab uue juhi
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Eestlased ostsid mullu 86 miljoni euro eest lotopiletid Eesti Loto ASi keskmine palk on 3618 eurot
Eestlased on lootusrikkad inimesed – Eesti Loto AS värskest majandusaruandest selgub, et eelmisel aastal osteti lotopileteid 10 miljoni euro võrra rohkem kui aasta varem. Võitudena maksti mullu välja pea 34,4 miljonit eurot.
Eestlased on lootusrikkad inimesed – Eesti Loto AS värskest majandusaruandest selgub, et eelmisel aastal osteti lotopileteid 10 miljoni euro võrra rohkem kui aasta varem. Võitudena maksti mullu välja pea 34,4 miljonit eurot.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.