• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui avalik peab firma olema?

  Vähemalt Hansapangas olles tundub, et igasugune majanduslik informatsioon firma kohta peaks olema maksimaalselt kättesaadav. Avalikkuse printsiipi nõuavad ka rahvusvahelised raamatupidamisstandardid, kes vähegi nende järgi teeb. Alates bilanssidest, kasumiaruannatest, mis annavad siis pildi firma varadest, kohustustest, jooksvast kasumist, omakapitalist jne, see peab olema kättesaadav, siin ei saa mingisuguseid järeleandmisi teha ja börsifirmade puhul ei saa see üldse teisti ollagi. Ja kui see on juba kättesaadav, st avaldatakse mingis kindlas vormis aruanded, siis sealt saavad juba analüütikud ise igasuguseid suhtarve arvutada, võrrelda ja kõrvutada.
  Iga firma peaks ikka suutma huvilisele oma aruande kätte anda, see on kindlasti firma enda huvides ja mina olen totaalne avalikustamise pooldaja.
  Ettevõtte omanike ringi avalikustamine on vahel, nagu tundub, valuline, aga kui vaadata seda läbikäidud teed, mismoodi sinna on jõutud, siis tegelikult see on õige -- ka aktsionärid peavad olema teada, nende järgi peab tohtima pärida ja iga aktsionär peab saama ka selle kohta andmeid.
  Ma ei näe ka põhjust keeldumiseks, kui omanike vastu tunneb huvi keegi, kes ei kuulu aktsionäride hulka. Ma eeldan, et kui need on ausad ja mõistlikud huvid, siis miks mitte.
  Andmed, mida me esita-me maksuametile jm riiklikele institutsioonidele, annavad minu meelest piisavalt informatsiooni, missuguse mahuga ja kui efektiivne ettevõte on, missugune üldse selles ärivaldkonnas majandustegevus võib olla jne. Neile numbritele võiks küll, vähemalt põhinäitajate osas, vabalt ligi pääseda.
  Teine asi on tehingud, need on olnud alati konfidentsiaalsed ja teada ainult partneritele. Siin on iga firma asi otsustada, kui palju ta avalikustab. Usun, et puht praktikas neid asju ei avalikustata ja see on ka loogiline. Firma tulevikukavatsustest ei saa ka väga täpset pilti anda. Sest võitlus turu segmendi iga osa pärast on ju väga karm ja nõuab ränka vaeva, ja on tõesti kahju, kui hulk inimesi paneb kokku mingi hea idee baasil hea tegevuskava ning teine osa vaeva nägemata lihtsalt kopeerib selle ja korjab vilju.
  Omandisuhe. Kus riik on majoriteedis või täisomanik, seal peaks olema see absoluutselt avalik. Avalike aktsiafirmade puhul peaks olema omandipilt ka üsna kättesaadav, et ei tekiks võimalusi spekulatsioonideks. Aga mis puudutab suletud äriühinguid, siis nende omandisuhe võiks olla konfidentsiaalne, kui seda soovivad ühingu asutajad. Tingimusel muidugi, et see on kättesaadav ametivõimudele, vastab seadustele ja ametlik register seda teab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hannes Ojangu: digitaliseerimine ja rohepööre – tulevikutrendid vajavad lahtimõtestamist
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Euroopa turud tõusevad kolmandat päeva järjest
Euroopa aktsiaturud on täna kolmandat päeva järjest tõusmas, sest Hiina arendaja Evergrande võimaliku pankrotiga seotud mured leevenesid, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna kolmandat päeva järjest tõusmas, sest Hiina arendaja Evergrande võimaliku pankrotiga seotud mured leevenesid, vahendab Reuters.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.