• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui avalik peab firma olema?

  Vähemalt Hansapangas olles tundub, et igasugune majanduslik informatsioon firma kohta peaks olema maksimaalselt kättesaadav. Avalikkuse printsiipi nõuavad ka rahvusvahelised raamatupidamisstandardid, kes vähegi nende järgi teeb. Alates bilanssidest, kasumiaruannatest, mis annavad siis pildi firma varadest, kohustustest, jooksvast kasumist, omakapitalist jne, see peab olema kättesaadav, siin ei saa mingisuguseid järeleandmisi teha ja börsifirmade puhul ei saa see üldse teisti ollagi. Ja kui see on juba kättesaadav, st avaldatakse mingis kindlas vormis aruanded, siis sealt saavad juba analüütikud ise igasuguseid suhtarve arvutada, võrrelda ja kõrvutada.
  Iga firma peaks ikka suutma huvilisele oma aruande kätte anda, see on kindlasti firma enda huvides ja mina olen totaalne avalikustamise pooldaja.
  Ettevõtte omanike ringi avalikustamine on vahel, nagu tundub, valuline, aga kui vaadata seda läbikäidud teed, mismoodi sinna on jõutud, siis tegelikult see on õige -- ka aktsionärid peavad olema teada, nende järgi peab tohtima pärida ja iga aktsionär peab saama ka selle kohta andmeid.
  Ma ei näe ka põhjust keeldumiseks, kui omanike vastu tunneb huvi keegi, kes ei kuulu aktsionäride hulka. Ma eeldan, et kui need on ausad ja mõistlikud huvid, siis miks mitte.
  Andmed, mida me esita-me maksuametile jm riiklikele institutsioonidele, annavad minu meelest piisavalt informatsiooni, missuguse mahuga ja kui efektiivne ettevõte on, missugune üldse selles ärivaldkonnas majandustegevus võib olla jne. Neile numbritele võiks küll, vähemalt põhinäitajate osas, vabalt ligi pääseda.
  Teine asi on tehingud, need on olnud alati konfidentsiaalsed ja teada ainult partneritele. Siin on iga firma asi otsustada, kui palju ta avalikustab. Usun, et puht praktikas neid asju ei avalikustata ja see on ka loogiline. Firma tulevikukavatsustest ei saa ka väga täpset pilti anda. Sest võitlus turu segmendi iga osa pärast on ju väga karm ja nõuab ränka vaeva, ja on tõesti kahju, kui hulk inimesi paneb kokku mingi hea idee baasil hea tegevuskava ning teine osa vaeva nägemata lihtsalt kopeerib selle ja korjab vilju.
  Omandisuhe. Kus riik on majoriteedis või täisomanik, seal peaks olema see absoluutselt avalik. Avalike aktsiafirmade puhul peaks olema omandipilt ka üsna kättesaadav, et ei tekiks võimalusi spekulatsioonideks. Aga mis puudutab suletud äriühinguid, siis nende omandisuhe võiks olla konfidentsiaalne, kui seda soovivad ühingu asutajad. Tingimusel muidugi, et see on kättesaadav ametivõimudele, vastab seadustele ja ametlik register seda teab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mart Laar: saabuvad raskemad ajad, see kõik tuleb lihtsalt üle elada
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Tea Varrak lajatab Repsi istungil: usaldasin ministrit, ära kunagi usu poliitiku juttu
Mailis Repsi kohtuasjal annab ütlusi nõndanimetatud skandaaliga ministeeriumist lahkunud endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kõne alla tulevad kantsleri valus lahkumine ministeeriumist, intriigid ja ministri lapse hoidmine.
Mailis Repsi kohtuasjal annab ütlusi nõndanimetatud skandaaliga ministeeriumist lahkunud endine haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Tea Varrak. Kõne alla tulevad kantsleri valus lahkumine ministeeriumist, intriigid ja ministri lapse hoidmine.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.