• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas töölubade väljaandmise korda peaks liberaliseerima?

  POOLT
  Ma ei näe vähemalt min- gisuguses perspektiivis erilist vajadust, miks peaksid sellised kvoodid ja nii tugevad piirangud peal olema. Lõppude lõpuks on ju küsimus ikkagi selles, et Eestis tegutsevad ettevõtted loovad tööjõu abil mingisugust toodangut. Sellega kasvab Eesti majandus. Ja muidugi, mida kvalifitseeritum on tööjõud, seda paremad on töötulemused.
  Ja tegelikult peaks selle asja paika panema ikkagi hinna ja kvaliteedi suhe.
  Võõrtööjõul on kindlasti oma hind. Kujutan ette, et näiteks lääne tippspetsialistid on kallimad kui Eesti oma tippspetsialistid. Samas lihtsam ja tavalisem võõrtööjõud kuskilt ida poolt hankida võib olla palju odavam kui meie lihttööjõud.
  See peaks olema rohkem reguleeritud firmade tasemel. Puhtalt nii, et kas see tõstab nende toodangu efektiivsust ja kvaliteeti või mitte.
  Lõppude lõpuks, kui mingit spetsialisti kasutades on firma edukam ja tema lõpp-produkt konkurentsivõimelisem, siis võidab sellest majandus tervikuna ja seeläbi kaudselt ka Eesti maksumaksja.
  VASTU
  Iga riik peab mingil määral oma tööturgu kaitsma (heas mõttes), ja eks selle kaitsmise nimel on mingi kord ja vastavad kvoodid ka kehtestatud. Kindlasti on olemas kitsaid ja väga üksikuid spetsialiste, kelle ettevalmistus läheb siin tunduvalt kallimaks kui tema laenamine kusagilt mujalt maailmast.
  Tänasel Eesti turul on need siiski üksikud näited. Keskmist spetsialisti ja ka kõrgelt kvalifitseeritud spetsialisti on meil võimalik ise leida või mitte eriti kallilt ümber õpetada. Täna ei ole see probleem.
  Tuleb teha selge analüüs, enne kui hakata vastu võtma ükskõik millist otsust. Kas lasta see kvoot ida või lääne poolt lahti. Kindlasti vajab kvootide küsimus revideerimist siis, kui meil on selgemad suhted tulevase Euroopaga, kui meie ühinemisläbirääkimised algavad. Siis peame jälgima Euroopa tööturu liikumist ja piiranguid ja lähtudes nendest direktiividest hakkama oma kvoote ümber vaatama.
  Mingit ennatlikku või kampaanialikku otsust täna tegeme hakata -- mina küll ei leia selleks mingit põhjust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mart Laar: saabuvad raskemad ajad, see kõik tuleb lihtsalt üle elada
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tulevik pole nii ilus, nagu tahaksime, aga ilmselt ka mitte nii tume, kui kardetakse. Teeme nii, et suudaksime kiirelt edasi liikuda, kirjutab Eesti peaminister aastatel 1992–1994 ja 1999–2002 Mart Laar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Elering jätkusuutlikkusest: kõige väiksemast lülist sõltubki kõige rohkem
Mida, kuidas ja miks teeb ülekandeoperaator Elering selleks, et nende tegevus oleks jätkusuutlik ja vastutustundlik, räägib Äripäeva raadios Eleringi merevõrgu programmi direktor Getlyn Allikivi.
Mida, kuidas ja miks teeb ülekandeoperaator Elering selleks, et nende tegevus oleks jätkusuutlik ja vastutustundlik, räägib Äripäeva raadios Eleringi merevõrgu programmi direktor Getlyn Allikivi.
Allutatud võlakirjad kui lisavõimalus inflatsiooni tingimustes rohkem teenida
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Kuna inflatsioon tõuseb jätkuvalt rekordkõrgete numbritega, on nii eraisikutel kui ettevõtjatel tekkinud küsimus, kuhu investeerida, et raha ei kaotaks oma väärtust. Sellest, miks ei ole praegu parim aeg investeerida kulda või kinnisvarasse ja millised on võimalikud alternatiivsed investeerimisvõimalused Läti turul, räägib BluOr Banki investeerimisalase kliendihalduse juht Andrejs Kočetkovs.
Euroopa rohepöörde juhi kriitika vihastas Eesti tööstureid: see on küüniline ja elukauge
Eestis visiidil olev Euroopa Komisjoni rohepöörde eest vastutav juhtiv asepresident Frans Timmermans kritiseeris, et Eestis ei peaks alati puitu pelletiteks lõikuma ning ahju ajama, selle asemel tuleks luua kõrgemat väärtust ning oma väärtuslikke metsi hoida. Frans Timmermansi väljaütlemine ärritas selgelt siinset taastuvenergia koda ning metsa- ja puidutööstuse liitu.
Eestis visiidil olev Euroopa Komisjoni rohepöörde eest vastutav juhtiv asepresident Frans Timmermans kritiseeris, et Eestis ei peaks alati puitu pelletiteks lõikuma ning ahju ajama, selle asemel tuleks luua kõrgemat väärtust ning oma väärtuslikke metsi hoida. Frans Timmermansi väljaütlemine ärritas selgelt siinset taastuvenergia koda ning metsa- ja puidutööstuse liitu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.