11. september 1997 kell 22:00

Kas töölubade väljaandmise korda peaks liberaliseerima?

POOLT

Ma ei näe vähemalt min- gisuguses perspektiivis erilist vajadust, miks peaksid sellised kvoodid ja nii tugevad piirangud peal olema. Lõppude lõpuks on ju küsimus ikkagi selles, et Eestis tegutsevad ettevõtted loovad tööjõu abil mingisugust toodangut. Sellega kasvab Eesti majandus. Ja muidugi, mida kvalifitseeritum on tööjõud, seda paremad on töötulemused.

Ja tegelikult peaks selle asja paika panema ikkagi hinna ja kvaliteedi suhe.

Võõrtööjõul on kindlasti oma hind. Kujutan ette, et näiteks lääne tippspetsialistid on kallimad kui Eesti oma tippspetsialistid. Samas lihtsam ja tavalisem võõrtööjõud kuskilt ida poolt hankida võib olla palju odavam kui meie lihttööjõud.

See peaks olema rohkem reguleeritud firmade tasemel. Puhtalt nii, et kas see tõstab nende toodangu efektiivsust ja kvaliteeti või mitte.

Lõppude lõpuks, kui mingit spetsialisti kasutades on firma edukam ja tema lõpp-produkt konkurentsivõimelisem, siis võidab sellest majandus tervikuna ja seeläbi kaudselt ka Eesti maksumaksja.

VASTU

Iga riik peab mingil määral oma tööturgu kaitsma (heas mõttes), ja eks selle kaitsmise nimel on mingi kord ja vastavad kvoodid ka kehtestatud. Kindlasti on olemas kitsaid ja väga üksikuid spetsialiste, kelle ettevalmistus läheb siin tunduvalt kallimaks kui tema laenamine kusagilt mujalt maailmast.

Tänasel Eesti turul on need siiski üksikud näited. Keskmist spetsialisti ja ka kõrgelt kvalifitseeritud spetsialisti on meil võimalik ise leida või mitte eriti kallilt ümber õpetada. Täna ei ole see probleem.

Tuleb teha selge analüüs, enne kui hakata vastu võtma ükskõik millist otsust. Kas lasta see kvoot ida või lääne poolt lahti. Kindlasti vajab kvootide küsimus revideerimist siis, kui meil on selgemad suhted tulevase Euroopaga, kui meie ühinemisläbirääkimised algavad. Siis peame jälgima Euroopa tööturu liikumist ja piiranguid ja lähtudes nendest direktiividest hakkama oma kvoote ümber vaatama.

Mingit ennatlikku või kampaanialikku otsust täna tegeme hakata -- mina küll ei leia selleks mingit põhjust.

Hetkel kuum