Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas töölubade väljaandmise korda peaks liberaliseerima?

  POOLT
  Ma ei näe vähemalt min- gisuguses perspektiivis erilist vajadust, miks peaksid sellised kvoodid ja nii tugevad piirangud peal olema. Lõppude lõpuks on ju küsimus ikkagi selles, et Eestis tegutsevad ettevõtted loovad tööjõu abil mingisugust toodangut. Sellega kasvab Eesti majandus. Ja muidugi, mida kvalifitseeritum on tööjõud, seda paremad on töötulemused.
  Ja tegelikult peaks selle asja paika panema ikkagi hinna ja kvaliteedi suhe.
  Võõrtööjõul on kindlasti oma hind. Kujutan ette, et näiteks lääne tippspetsialistid on kallimad kui Eesti oma tippspetsialistid. Samas lihtsam ja tavalisem võõrtööjõud kuskilt ida poolt hankida võib olla palju odavam kui meie lihttööjõud.
  See peaks olema rohkem reguleeritud firmade tasemel. Puhtalt nii, et kas see tõstab nende toodangu efektiivsust ja kvaliteeti või mitte.
  Lõppude lõpuks, kui mingit spetsialisti kasutades on firma edukam ja tema lõpp-produkt konkurentsivõimelisem, siis võidab sellest majandus tervikuna ja seeläbi kaudselt ka Eesti maksumaksja.
  VASTU
  Iga riik peab mingil määral oma tööturgu kaitsma (heas mõttes), ja eks selle kaitsmise nimel on mingi kord ja vastavad kvoodid ka kehtestatud. Kindlasti on olemas kitsaid ja väga üksikuid spetsialiste, kelle ettevalmistus läheb siin tunduvalt kallimaks kui tema laenamine kusagilt mujalt maailmast.
  Tänasel Eesti turul on need siiski üksikud näited. Keskmist spetsialisti ja ka kõrgelt kvalifitseeritud spetsialisti on meil võimalik ise leida või mitte eriti kallilt ümber õpetada. Täna ei ole see probleem.
  Tuleb teha selge analüüs, enne kui hakata vastu võtma ükskõik millist otsust. Kas lasta see kvoot ida või lääne poolt lahti. Kindlasti vajab kvootide küsimus revideerimist siis, kui meil on selgemad suhted tulevase Euroopaga, kui meie ühinemisläbirääkimised algavad. Siis peame jälgima Euroopa tööturu liikumist ja piiranguid ja lähtudes nendest direktiividest hakkama oma kvoote ümber vaatama.
  Mingit ennatlikku või kampaanialikku otsust täna tegeme hakata -- mina küll ei leia selleks mingit põhjust.
 • Hetkel kuum
Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Enefit Greeniga kaubeldi rohkem kui teiste aktsiatega kokku
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Leedu valitsus kavatseb ajutist pangamaksu pikendada Mullu koguti 250 miljonit
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.