• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas töölubade väljaandmise korda peaks liberaliseerima?

  POOLT
  Ma ei näe vähemalt min- gisuguses perspektiivis erilist vajadust, miks peaksid sellised kvoodid ja nii tugevad piirangud peal olema. Lõppude lõpuks on ju küsimus ikkagi selles, et Eestis tegutsevad ettevõtted loovad tööjõu abil mingisugust toodangut. Sellega kasvab Eesti majandus. Ja muidugi, mida kvalifitseeritum on tööjõud, seda paremad on töötulemused.
  Ja tegelikult peaks selle asja paika panema ikkagi hinna ja kvaliteedi suhe.
  Võõrtööjõul on kindlasti oma hind. Kujutan ette, et näiteks lääne tippspetsialistid on kallimad kui Eesti oma tippspetsialistid. Samas lihtsam ja tavalisem võõrtööjõud kuskilt ida poolt hankida võib olla palju odavam kui meie lihttööjõud.
  See peaks olema rohkem reguleeritud firmade tasemel. Puhtalt nii, et kas see tõstab nende toodangu efektiivsust ja kvaliteeti või mitte.
  Lõppude lõpuks, kui mingit spetsialisti kasutades on firma edukam ja tema lõpp-produkt konkurentsivõimelisem, siis võidab sellest majandus tervikuna ja seeläbi kaudselt ka Eesti maksumaksja.
  VASTU
  Iga riik peab mingil määral oma tööturgu kaitsma (heas mõttes), ja eks selle kaitsmise nimel on mingi kord ja vastavad kvoodid ka kehtestatud. Kindlasti on olemas kitsaid ja väga üksikuid spetsialiste, kelle ettevalmistus läheb siin tunduvalt kallimaks kui tema laenamine kusagilt mujalt maailmast.
  Tänasel Eesti turul on need siiski üksikud näited. Keskmist spetsialisti ja ka kõrgelt kvalifitseeritud spetsialisti on meil võimalik ise leida või mitte eriti kallilt ümber õpetada. Täna ei ole see probleem.
  Tuleb teha selge analüüs, enne kui hakata vastu võtma ükskõik millist otsust. Kas lasta see kvoot ida või lääne poolt lahti. Kindlasti vajab kvootide küsimus revideerimist siis, kui meil on selgemad suhted tulevase Euroopaga, kui meie ühinemisläbirääkimised algavad. Siis peame jälgima Euroopa tööturu liikumist ja piiranguid ja lähtudes nendest direktiividest hakkama oma kvoote ümber vaatama.
  Mingit ennatlikku või kampaanialikku otsust täna tegeme hakata -- mina küll ei leia selleks mingit põhjust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hannes Ojangu: digitaliseerimine ja rohepööre – tulevikutrendid vajavad lahtimõtestamist
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Pelgast sedastusest, et digitaliseerimine, automatiseerimine ja rohepööre on tarvis oma ärimudelisse kaasata, ei ole tolku, kui seda lahti ei seleta, kirjutab Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse juhataja Hannes Ojangu.
Millist lennuaktsiat osta? Minu portfellis olev lennufirma on sihikindlalt läbi kriisi vuhisenud
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Pandeemiakriis lennunduses näitas selgelt kätte, millised firmad ja ärimudelid on elujõulised ja jätkusuutlikud ning millised mitte. Kes on, need tulevad kriisist välja kõigi tulede põledes ja lippude lehvides, valmis hõivama palju suuremat turuosa. Õnneks on Ryanair minu portfellis üks selline.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.