14. september 1997 kell 22:00

Eesti poroloonitootja rajab tehase Venemaale

Tehase ehitust finantseerib rahvusvaheline liisingufirma, ütles ASi Univa arendusdirektor Urmas Allik. «Sellise finantseerimise korral ei jää vara omanikuks Vene juriidiline isik ja kõik seadmed ja hooned saab Venemaalt riskide suurenemisel ära tuua,» lisas ta. Alliku sõnul pannakse tehas püsti väga kiiresti paigaldatavaist konstruktsioonielementidest.

Univa jääb rajatava tehase omanikuks vähemalt 51 protsendi ulatuses, kinnitas ettevõtte juhatuse esimees Einar Kink. «Kui leiame hea partneri, oleme nõus ka talle veidi aktsiaid andma,» lausus ta.

Kingi sõnul peaks tehas saavutama järgmise aasta lõpuks miljoni USA dollari (14,5 mln krooni) suuruse kuukäibe. Unival valmis ka Eestis sellel aastal tehas, mille toodangumaht on ligi 100 tonni porolooni päevas.

Urmas Alliku sõnul on ehitatava tehase turg Loode-Venemaal ja Valgevenes. «Kui esimene tehas käivitub normaalselt, tuleb teine tehas varsti järele,» lisas Einar Kink.

«Porolooni tootmise potentsiaal on Peterburis väga suur, kuna arvatavasti hakatakse varsti sealkandis tegema mööblit läände müümiseks,» lausus Kink.

Urmas Allik tunnistas, et tehase rajamine Venemaale on tingitud osaliselt konkureeriva Espe OY turule tulekust Eestis sel kevadel. Praegu läheb Univa toodetavast poroloonist Soome alla 10%, mis on koguseliselt sama suur, kui Espe müüb Eestis.

«Me oleme otsustanud müüa sama koguse porolooni Soomes, mis nemad müüvad siin Eestis, ainult Soome hind on kõrgem,» rääkis Allik.

Alliku sõnul tahab Univa ületada sellel aastal 90 mln kroonise käibeprognoosi, kuigi poolaasta tulemused olid oodatust nõrgemad. «Võimalus on selleks olemas, kuna alates juuni lõpust on olnud väga järsk müügikasv Venemaal ja suur müügikasv Lätis,» lausus Allik.

Eelmisel aastal oli Univa müügikäive 50 mln krooni ja puhaskasum 4,5 mln krooni. ASi Univa omanikud on Ain Kullo ja soomlane Mauri Ikola.

Hetkel kuum