• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti poroloonitootja rajab tehase Venemaale

  Tehase ehitust finantseerib rahvusvaheline liisingufirma, ütles ASi Univa arendusdirektor Urmas Allik. «Sellise finantseerimise korral ei jää vara omanikuks Vene juriidiline isik ja kõik seadmed ja hooned saab Venemaalt riskide suurenemisel ära tuua,» lisas ta. Alliku sõnul pannakse tehas püsti väga kiiresti paigaldatavaist konstruktsioonielementidest.
  Univa jääb rajatava tehase omanikuks vähemalt 51 protsendi ulatuses, kinnitas ettevõtte juhatuse esimees Einar Kink. «Kui leiame hea partneri, oleme nõus ka talle veidi aktsiaid andma,» lausus ta.
  Kingi sõnul peaks tehas saavutama järgmise aasta lõpuks miljoni USA dollari (14,5 mln krooni) suuruse kuukäibe. Unival valmis ka Eestis sellel aastal tehas, mille toodangumaht on ligi 100 tonni porolooni päevas.
  Urmas Alliku sõnul on ehitatava tehase turg Loode-Venemaal ja Valgevenes. «Kui esimene tehas käivitub normaalselt, tuleb teine tehas varsti järele,» lisas Einar Kink.
  «Porolooni tootmise potentsiaal on Peterburis väga suur, kuna arvatavasti hakatakse varsti sealkandis tegema mööblit läände müümiseks,» lausus Kink.
  Urmas Allik tunnistas, et tehase rajamine Venemaale on tingitud osaliselt konkureeriva Espe OY turule tulekust Eestis sel kevadel. Praegu läheb Univa toodetavast poroloonist Soome alla 10%, mis on koguseliselt sama suur, kui Espe müüb Eestis.
  «Me oleme otsustanud müüa sama koguse porolooni Soomes, mis nemad müüvad siin Eestis, ainult Soome hind on kõrgem,» rääkis Allik.
  Alliku sõnul tahab Univa ületada sellel aastal 90 mln kroonise käibeprognoosi, kuigi poolaasta tulemused olid oodatust nõrgemad. «Võimalus on selleks olemas, kuna alates juuni lõpust on olnud väga järsk müügikasv Venemaal ja suur müügikasv Lätis,» lausus Allik.
  Eelmisel aastal oli Univa müügikäive 50 mln krooni ja puhaskasum 4,5 mln krooni. ASi Univa omanikud on Ain Kullo ja soomlane Mauri Ikola.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.