15. september 1997 kell 22:00

Balti börside tõus vaibub

Riia börs jätkab rekordkursil, kuid tõusus polnud eelmise nädala hoogu ja investorid kippusid mitme põhinimekirja aktsia pealt teenitud kasumit realiseerima. Põhinimekirjas tõusid kolm, langesid kolm aktsiat ja üks püsis tasa. Suurim langeja oli Staburadze, mis kukkus kuni 7,9%. Samas jätkas tõusmist Balta, mis oli ka aktiivseim. Lisanimekirjas kaubeldi aktiivselt Liepaja Terasega.

Vilniuse börsil liikusid aktsiate hinnad eile erinevates suundades. Põhinimekirja Litin-indeks langes, tõsi, vähe. Põhinimekirjas kukkus Hermis, kuna aga Rokiskise Juust tõusis 59 litini, suutmata siiski murda 60 liti psühholoogilist piiri. Suurtõusja oli jätkuvalt A-nimekirja Leedu Energia, mis ronis 4,23 litilt 4,65-le ning tegi ka 1,2 miljoni kroonise suurkäibe. Maaklerid usuvad, et Energia võib tõusta veel päeva või paar, kuid hoiatavad, et aktsia on juba küllalt kallis. Börsi keskkauplemissüsteemi kogukäive oli eile pea rekordiline 3,6 miljonit litti.

Venemaa kauplemissüsteemis algas esmaspäev küll USA aktsiate kallinemisest tingitud tõusuga, kuid reedel täitmata jäänud müügikorraldused tõmbasid sellele kiiresti kriipsu peale. Äärmiselt loiu kauplemise juures jäid hinnad põhiliselt samaks, kuid maaklerid hoiatavad, et turg liigub hetkel küllalt oluliste tehniliste tasemete kohal ning lähipäevil nendest allapoole langemisel võib tugevam langus jätkuda.

Reedel suutsid USA suured aktsiad peatada languse tänu viimastele uudistele makromajanduse vallast, mis näitasid jätkuvalt madalat inflatsiooni. Järsult tõusis ka võlakirjaturg. Dow tõusis 82 punkti. Tõusu piirasid mitme suurfirma poolt antud kasumihoiatused, mis taaselustasid mure ettevõtete kasumite pärast ning muutsid turu taas väga volatiilseks. Paljudele tundub, et hiljutised optimistlikud kasumiprognoosid olid üle pingutatud ning analüütikud kardavad, et see võib turule tuua pikema langustrendi.

Hetkel kuum