• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võrguviisakuse kümme käsku internetis suhtlejale

  Algajad võrgukasutajad teevad tavaliselt tüüpvigu, millega kiputakse võrgus levinud heade tavade vastu pahaaimamatult patustama ja nii oma firma mainet kahjustama. Kuna võrguviisakus nagu tavakäituminegi eeldab kahepoolset suhtlust, piirduks praegu selliste võrguteenuste vaatlemisega, kus iga võrgu kasutaja saab ka ise sinna omapoolset lisada (e-post, meililistid, uudisegrupid, interaktiivsed vebilehed).
  1. E-kirja (e-mail) või uudiseartiklit (news article) saates hoolitse selle eest, et kirja päisesse satuks sinu või sinu firma nimi. Kui võõra nime alt kirja saatmine on vältimatu, maini kirja sisus igal juhul ära tegelik saatja. Adressaat võib samaaegselt sinu kirjaga saada sadu või tuhandeid kirju üle kogu maailma ja ta peab neis orienteeruma!
  2. Pane igale e-kirjale teema (subject), mis kajastab sisu asjalikult ja lühidalt. Pea meeles, et iga meilihõlveprogramm kuvab esmalt vaid kirja autori ning teema. Ebamäärase autori nimega ning teemaga saadetise võib adressaat alateadvuses liigitada rämpsmeili (junk mail) hulka, jätta selle läbi lugemata või koguni ära kustutada.
  3. Kui e-kirjale on lisatud (attach) fail, siis viita kirja sisus kindlasti vormingule, milles see fail on salvestatud. Vastasel korral jääb see adressaadi mõistatada. Kui tegu pole üldtuntud salvestusvorminguga, siis uuri adressaadilt järgi, kas tema tarkvara suudab seda vormingut lugeda.
  4. Ära postita ilma adressaadi eelneva loata pikki meile (tavaliselt üle 50--100 kB). Väga mahukate saadetiste jaoks on enamikul juhtudel sobivam kasutada failiedastust (FTP).
  5. Ära kasuta kirjas läbivalt suurtähti. Võrgus samastub see karjumisega.
  6. Meililisti (mailing list) tellimisel (subscribe) saada vastav teade alati listi haldaja aadressil. Mitte kunagi ära tee seda listi enda aadressil, kust ta satub kõigi listi tellijate postkastidesse.
  7. Ära kasuta saatja nimes ning saadetise teemas täpitähti, kuna paljud meilihõlveprogrammid ja uudiseriiderid ei kuva neid korralikult. Ä võid asendada kombinatsiooniga a», õ kombinatsiooniga o~ jne; äärmisel vajadusel võid täpid ka ära jätta.
  8. Kirjale või uudiseartiklile vastamisel jäta tsiteeritavast kirjast (märkide «>» taga) järgi vaid hädavajalik osa, millele oma vastuses viitad. Halb stiil on jätta alles kogu vana kiri.
  9. Ära vasta personaalset vastamist nõudvale kirjale kogu uudisegrupi või meililisti aadressil. Enamik programme teeb vaikimisi nii.
  10. Kui tegu pole mängulaadse jututoa ega muu meelelahutusliku paigaga, pea kinni eesti keele õigekirjareeglitest. Jututubade eeskujul on hakanud levima võrgusläng, mis on tihti arusaadav vaid kitsale ringkonnale. Släng peaks jääma siiski jututubade piiresse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.