21. september 1997 kell 22:00

USA minister helistas Leimannile

«See oli kolleegi telefonikõne kolleegile,» rääkis Leimann. «Rääkisime investeeringutest Eestisse üldisemas plaanis ja põgusalt ka NRG äriplaanist.» Leimanni kinnitusel toetas Daley NRG Energy projekti. «Seletasin omalt poolt, kuidas seis on,» lisas Leimann.

Leimanni sõnul ei näe ta, et tegu oleks olnud Ameerika-poolse surveavaldusega. «Maailmas on levinud, et suuremate otsuste tegemisel annab minister või mõni muu tippametnik märku,» seletas Leimann. «Ametivõimud peavad ikka oma maa investoreid toetama. Ka meie võiksime aktiivsemalt Eesti investeeringuid teistesse riikidesse toetada.»

Augusti lõpus saatis USA asevälisminister Strobe Talbott peaminister Mart Siimannile kirja, milles väljendas lootust, et Eesti ja USA on endiselt huvitatud jätkama investeerimis- ja kaubandusalast koostööd. Siimann on varem BNSile kirja kommenteerides väitnud, et Eesti ei pea tingimata arvestama suure Ameerika noomimist.

Leimann ütles, et valitsus teeb tõenäoliselt homme otsuse Balti ja Eesti elektrijaamu ühendava ühisettevõtte äriplaani asjus. «Valitsus arutab teisipäeval Eesti energeetika arengukava ka üldisemalt,» lisas Leimann.

NRG Energy, RE Eesti Energia ja majandusministeeriumi koostatud äriplaanile on andnud oma hinnangu üle 20 instantsi, kellest enamik on olnud äriplaani suhtes kriitilised.

Hetkel kuum