22. september 1997 kell 22:00

Balti börsidel võeti kasumit

Möödunud nädala ajutisest stabiliseerumisest hoolimata jätkus Riia börsil eile aktsiahindade langus, mis oli maaklerite sõnul tingitud investorite jätkuvast kasumivõtust. Pea ainsaks erandiks üleüldises langejate reas oli Balta, mida osteti suuremate blokkide kaupa. See viitab pikaajaliste, strateegiliste huvidega investorite tegevusele. Balta tõusis 4,69 latini ning ilmselt võib tõusta edaspidi kuni 5 latini. Ka Staburadze tõusis 5 santiimi. Börsi käive langes 175 000 latini ning seega võib oletada suurema hinnakorrektsiooni lõppu lähipäevadel.

Vilniuse börsil jõudsid kauplemisnimekirjad esmaspäeval lõpuks suuna suhtes üksmeelele ning turg langes pea täies koosseisus. Kukkumine polnud siiski väga järsk, põhinimekirja Litin-indeks langes 0,54% ning Litin-A 0,27%. Ka käive vähenes ning kohalikud vahendajad väitsid, et Põhjamaade ja Eesti investorid vähendavad osalust Baltikumis. Kohalikke investoreid pani muretsema langus Eestis ning see hoidis aktiivsuse madalal. Väheste tõusjate hulgas olid Sanitas ning Leedu Energia. Liiderpankade Vilniuse ja Hermise käibed jäid üllataval kombel nullilähedasteks.

Kauplemine Venemaa kauplemissüsteemis jäi eile tagasihoidlikuks. Päevakäive jäi alla 50 miljoni dollari, RTS-indeks langes 0,31% võrra 496,40 punktini. Maaklerite sõnul restruktureerivad välisinvestorid oma portfelle, müües suhteliselt kalleid naftakompaniide aktsiaid ning ostes teise e?eloni kuuluvaid kaitse- ja raketitööstust. Ilmselt jääb turg mõneks päevaks fluktueerima,sest välisinvestoritele pakuvad vastukaalu kohalikud investorid kellepoolne nõudmine on küllaltki tuntav, sest neil ei ole mingisuguseid investeeringualternatiive.

USA turud tugevnesid esmaspäeva õhtul ning Dow tõusis esimestel tundidel ligi protsendi tõugatuna IBMi menust. Tõusu toetas ka dollari ja võlakirjade tugevnemine.

Hetkel kuum