23. september 1997 kell 22:00

Vikatimees kiikab Innovatsioonipanga poole

Mis teeb tuul müürile, mõt-tles Eesti Panga nõukogu ja otsustas ühel septembrikuu õhtul kustutada Eesti Innovatsioonipanga eluküünla. Segaste omandisuhetega Innovatsioonipank ei olnud aga nõus pangauksi sulgema ja pöördus keskpanga vastu hagiga kohtusse. Esmaspäeval langetas Tallinna halduskohus Innovatsioonipanga suhtes positiivse otsuse.

Äripäevale tundub, et Eesti Panga otsus tühistada Innovatsioonipanga tegevuslitsents oli sisult õige, kuid vormilt vale.

Viimastel kuudel on keskpank võtnud tõsiselt ette pangandusturu korrastamise. Tegevuslitsents on ära võetud INKO Balti Pangalt ja Innovatsioonipangalt. Sama saatus ähvardas vahepeal kapitalipuuduses vaevelnud Tallinna Äripanka.

Kui pangandusmaastikul platsi puhastamine toimub pangaklientide huvides, siis on see kindlasti kiiduväärt tegevus, sest pangaklientide huvide eest seismine ongi üks keskpanga ülesandeid.

Innovatsioonipanga litsentsi tühistamise otsuse tingis panga omanike ükskõikne suhtumine Eesti Panga pangainspektsiooni ettekirjutustesse ja nõudmistesse.

Innovatsioonipanga väidetav suurosanik Eurocapital Group ei pidanud vajalikuks keskpangale oma tausta ja raha päritolu piisavalt valgustada ja see tingiski Eesti Panga poolse äärmusliku tegevusstsenaariumi.

Kommertspanga omanikud peavad olema avalikud ja läbipaistvad ning on positiivne, et keskpank püüab rangelt seda seisukohta jälgida.

Tundub aga, et seda seisukohta ei jaga Innovatsioonipanga Eurocapital Groupi nimeline suuromanik ja ka USAs elav Valgevene juut Alex Genin, kes on Innovatsioonipanga nõukogu esimees. Geninile paistab meeldivat hoopis sogases vees kalapüüdmine.

Pangainspektsioon on juba alates käesoleva aasta kevadest nõudnud Innovatsioonipangalt andmeid panga aktsionäride kohta, kuid neid nõudmisi on Innovatsioonipank ignoreerinud. Seetõttu tekkisid keskpangal Alex Genini ja temaga seotud firmade suhtes kahtlused, et nende ärireputatsioon pole mitte kõige parem ja et nende tegevus võib kahjustada Eesti panganduse mainet.

Samas ei saa aga kuidagi õigustada keskpanga rõhutatult üleolevat suhtumist Innovatsioonipanka. Selle asemel, et järgida kehtivaid seadusi ja oma otsus korralikult motiveerida, käitub keskpank nagu nipsakas plikatirts ja teatab oma juristi suu läbi, et küll Innovatsioonipank ise teab, miks talt litsents ära võeti. Selliseid argumente ei saa kohus tõsiselt võtta.

Rumalalt käitus ka Eesti Panga infoosakond, kui pärast keskpangale negatiivset Tallinna halduskohtu otsust oma avalduses teatas, et kohtuotsus ei tulnud Eesti Pangale üllatusena.

Eesti Pank pole kunagi eriti silma paistnud oskusega suhelda avalikkusega. Seda, et keskpank ei suuda vigadest õppida, näitab kahjuks ka Innovatsioonipanga litsentsi tühistamise ümber toimuv.

Hetkel kuum