• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vikatimees kiikab Innovatsioonipanga poole

  Mis teeb tuul müürile, mõt-tles Eesti Panga nõukogu ja otsustas ühel septembrikuu õhtul kustutada Eesti Innovatsioonipanga eluküünla. Segaste omandisuhetega Innovatsioonipank ei olnud aga nõus pangauksi sulgema ja pöördus keskpanga vastu hagiga kohtusse. Esmaspäeval langetas Tallinna halduskohus Innovatsioonipanga suhtes positiivse otsuse.
  Äripäevale tundub, et Eesti Panga otsus tühistada Innovatsioonipanga tegevuslitsents oli sisult õige, kuid vormilt vale.
  Viimastel kuudel on keskpank võtnud tõsiselt ette pangandusturu korrastamise. Tegevuslitsents on ära võetud INKO Balti Pangalt ja Innovatsioonipangalt. Sama saatus ähvardas vahepeal kapitalipuuduses vaevelnud Tallinna Äripanka.
  Kui pangandusmaastikul platsi puhastamine toimub pangaklientide huvides, siis on see kindlasti kiiduväärt tegevus, sest pangaklientide huvide eest seismine ongi üks keskpanga ülesandeid.
  Innovatsioonipanga litsentsi tühistamise otsuse tingis panga omanike ükskõikne suhtumine Eesti Panga pangainspektsiooni ettekirjutustesse ja nõudmistesse.
  Innovatsioonipanga väidetav suurosanik Eurocapital Group ei pidanud vajalikuks keskpangale oma tausta ja raha päritolu piisavalt valgustada ja see tingiski Eesti Panga poolse äärmusliku tegevusstsenaariumi.
  Kommertspanga omanikud peavad olema avalikud ja läbipaistvad ning on positiivne, et keskpank püüab rangelt seda seisukohta jälgida.
  Tundub aga, et seda seisukohta ei jaga Innovatsioonipanga Eurocapital Groupi nimeline suuromanik ja ka USAs elav Valgevene juut Alex Genin, kes on Innovatsioonipanga nõukogu esimees. Geninile paistab meeldivat hoopis sogases vees kalapüüdmine.
  Pangainspektsioon on juba alates käesoleva aasta kevadest nõudnud Innovatsioonipangalt andmeid panga aktsionäride kohta, kuid neid nõudmisi on Innovatsioonipank ignoreerinud. Seetõttu tekkisid keskpangal Alex Genini ja temaga seotud firmade suhtes kahtlused, et nende ärireputatsioon pole mitte kõige parem ja et nende tegevus võib kahjustada Eesti panganduse mainet.
  Samas ei saa aga kuidagi õigustada keskpanga rõhutatult üleolevat suhtumist Innovatsioonipanka. Selle asemel, et järgida kehtivaid seadusi ja oma otsus korralikult motiveerida, käitub keskpank nagu nipsakas plikatirts ja teatab oma juristi suu läbi, et küll Innovatsioonipank ise teab, miks talt litsents ära võeti. Selliseid argumente ei saa kohus tõsiselt võtta.
  Rumalalt käitus ka Eesti Panga infoosakond, kui pärast keskpangale negatiivset Tallinna halduskohtu otsust oma avalduses teatas, et kohtuotsus ei tulnud Eesti Pangale üllatusena.
  Eesti Pank pole kunagi eriti silma paistnud oskusega suhelda avalikkusega. Seda, et keskpank ei suuda vigadest õppida, näitab kahjuks ka Innovatsioonipanga litsentsi tühistamise ümber toimuv.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Coopi äripanganduse juht: kiire kohanemisvõime aitab Eesti ettevõtjatel “täiusliku tormi” üle elada
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Tänavu esimeses kvartalis Eesti ja Euroopa majandust tabanud niinnimetatud täiuslik torm tõi kaasa korraliku ehmatuse. Samas näitavad kõik praegused märgid, et Eesti ettevõtjad on kiired kohanejad ning ka seekordse kriisi mõju jääb kardetust tagasihoidlikumaks, kirjutab Coop Panga äripanganduse juht Arko Kurtmann.
Twitteri aktsionäride koosolek võib lõppeda pauguga
Kolmapäevasel Twitteri aktsionäride koosolekul võib oodata "ilutulestikku" Tesla tegevjuhi Elon Muski ja Twitteri juhatuse vahel.
Kolmapäevasel Twitteri aktsionäride koosolekul võib oodata "ilutulestikku" Tesla tegevjuhi Elon Muski ja Twitteri juhatuse vahel.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tootjad: tänane euroaluste süsteem vajab kiiresti uut lahendust
Pole vist tootmisettevõtet, kus ei oleks probleeme euroalustega. Need kaovad, on kaalult rasked, kipuvad lagunema, puitaluste hind on kerkinud kordades, nende pealt tuleb maksta aktsiisitasu ja kliendid nõuavad suuri kaoprotsente, seega on kogu süsteem ammu ajale jalgu jäänud. Lahendus oleks võtta kasutusele plastaluste ringmajandusteenus, mida veopakendite ringlusteenuseid pakkuvad ettevõtted juba mujal maailmas pakuvad. Millise võidu see tootjatele ja jae kauplejatele toob?
Pole vist tootmisettevõtet, kus ei oleks probleeme euroalustega. Need kaovad, on kaalult rasked, kipuvad lagunema, puitaluste hind on kerkinud kordades, nende pealt tuleb maksta aktsiisitasu ja kliendid nõuavad suuri kaoprotsente, seega on kogu süsteem ammu ajale jalgu jäänud. Lahendus oleks võtta kasutusele plastaluste ringmajandusteenus, mida veopakendite ringlusteenuseid pakkuvad ettevõtted juba mujal maailmas pakuvad. Millise võidu see tootjatele ja jae kauplejatele toob?
Savisaar tõstis riigimetsa raiemahte
Keskkonnaminister Erki Savisaar tuli vastu metsatööstuse lobile ja pööras ümber eelmise ministri määruse ning suurendas tänavust raiemahtu riigimetsas enam kui poole miljoni tihumeetri võrra.
Keskkonnaminister Erki Savisaar tuli vastu metsatööstuse lobile ja pööras ümber eelmise ministri määruse ning suurendas tänavust raiemahtu riigimetsas enam kui poole miljoni tihumeetri võrra.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.