• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kahtlusalune inspektor kaalub töökohavahetust

  Jakobsoni väärtpaberiportfelli avalikustanud maakler Peeter Teder süüdistab teda inspektsiooni töötajana Ühispanga huvide kaitsmises.
  Jakobson ütles, et minek HT Finantsi pole lähemas tulevikus veel kindel, kuna Foreksi Väärtpaberite endine maakler Peeter Teder süüdistab teda seadusevastastes tehingutes Merko Ehituse aktsiatega. Teder esitas möödunud nädalal politseile avalduse selle kohta, et Jakobson on seadusevastaselt omandanud Merko Ehituse aktsiaid. Teder ütles, et võib kohtus tõestada, et Jakobson andis isiklikult korralduse Merko Ehituse aktsiate ostmiseks. Tederi andmetel ostis Jakobson oma firma Intersecurities arvele lisaks emissiooni käigus soetatud 848 aktsiale veel ebaseaduslikul teel saadud 1152 aktsiat. Jakobsoniga seostatavad firmad Intersecurities ja CC Securities on registreeritud USAs Delaware osariigi maksuparadiisis.
  Enne asja lahendamist lahkumise korral oleks läbinähtav, et ma lahkun esitatud süüdistuse tõttu, lausus Jakobson.
  Merko Ehituse aktsiaemissiooni läbi viinud Balti Cresco juhatuse esimees Andres Rätsepp ütles, et teoreetiliselt oli Jakobsonil võimalik need 1152 lisaaktsiat saada. Tema sõnul läks turutegijate ehk pankade vahel jagamisele 40 000--50 000 aktsiat, mille hulgast oli Jakobsonil kui Forekspanga kliendil võimalik need aktsiad osta.
  Peeter Teder ütles, et seostab nii Jakobsoni kui ka rahandusministeeriumi juhtkonda seotuses Ühispangaga, kuna väärtpaberiinspektsioon pole hakanud uurima Ühispanga ja Ühispangaga seotud firmade manipuleerimist panga aktsiatega. Teder avalikustas möödunud teisipäeval Jakobsoni väärtpaberitehingud, mis kinnitasid, et Jakobson pole vaatamata lubadustele oma väärtpaberiportfelli maha müünud. Selle asemel teostas Jakobson Tederi sõnul tehinguid väärtpaberitega kahe offshore-firma vahendusel. Jakobsoni portfellis on Tederi andmetel 1000 ASA Kindlustuse, 1000 Hansapanga, 2000 Hoiupanga ja 2000 Ühispanga aktsiat koguväärtusega 1,1 mln krooni.
  Jakobson ütles, et jääb oma varasemate sõnade juurde, et müüs väärtpaberiportfelli maha juuni lõpus ja sellest ajast pole ei talle ega temaga seotud firmadele kuulunud ühtegi väärtpaberit.
  Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi ütles, et tal pole põhjust Jakobsoni veel vallandada. Mägi tunnistas, et tal pole piisavalt tõestust selle kohta, et Jakobson omab aktsiaid. Ta ütles lootvat, et Teder kas tõestab oma informatsiooni või tunnistab, et on Jakobsoni sihilikult laimanud.
  Teder kaotas pärast Jakobsoni aktsiatehingute avalikustamist oma töökoha Foreksi Väärtpaberites. Teder ütles, et paljastas aktsiatehingud, kuna ei saanud enam kauem vaadata, kuidas väärtpaberiinspektor ise rikub väärtpaberituru reegleid.
  Äripäevale teadaolevalt ei toiminud Peeter Teder Jakobsoni väärtpaberiportfelli avalikustades impulsiivselt, vaid rääkis sellest oma tuttavatele juba varem. Teder on tugeva õiglustundega ja tema avaldatud infos pole põhjust kahelda, leiavad Tederit lähedalt tundvad inimesed.
  Läinud aasta novembrini töötas Teder väärtpaberivahendusfirmas HF Kapital. Siis ostis Forekspank Tederi üles.
  HF Kapitali juht Margus Uudam kirjeldas Tederit kui viisakat, põhjalikku, korralikku ja normaalset inimest. «Minu arvates on tal kaugele arenenud õiglustunne,» iseloomustaas ta Tederit.
  Tederi kursusekaaslane Tallinna Kõrgemas kommertskoolis, Forekspanga peamaakler Tõnu Vanajuur ütles, et kuni intsidendini suhtlesid nad omavahel normaalselt. «Inimesena on ta täiesti tore,» möönis Vanajuur.
  Tederi endine otsene ülemus, Foreksi Väärtpaberite juhataja Elmo Puidet ütles, et inimesena jättis Teder normaalse mulje. Ta ütles, et firma kiire kasvu tõttu inimeste töökoormus suurenes, mistõttu võis Tederi stressitaluvus üle piiride minna.
  Teder käib vabal ajal purjetamas koos Hansapanga finantstoodete osakonna juhi Tõnis Haaveli ja väärtpaberite keskdepositooriumi juhataja Martti Kuldmaga.
  Tõnis Haavel ütles, et tunneb Tederit pikka aega ja ei usu, et Teder võis esitada valeinformatsiooni Jakobsoni kohta.
  «Suurele osale maakleritest ei meeldi, kui keegi kasutab inside-informatsiooni, kuid paljud ei julge seda välja öelda ning vähesed julgevad töökohaga riskida,» tunnistas Haavel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.