13. oktoober 1997 kell 22:00

Rootsi kontsern ootab Moskvas ehitusbuumi

«Mõne aasta pärast on siin palju raha,» ennustab Antti Kuivalainen, Rootsi NCC Soome tütarettevõtte Puolimatka välisprojektide direktor. Algamas on teine kapitalibuum pärast NSV Liidu kokkuvarisemist.

NCC ostis 50 aastat tegutsenud Puolimatka läinud aastal, saades juurdepääsu Soome ehitusturule ning kinnitades kanda Venemaal, et olla kohal, kui ehitustegevus aktiviseerub.

Nii nagu Skanska Soome tütarettevõttel, mis kasvas välja pankrotistunud Haka OYst, on ka Puolimatkal Venemaal juba varasemast suured ehituskogemused. Niinimetatud piiriprojektid käivitusid juba 1972. a.

Praegu on NCC Puolimatka peamisteks klientideks välisfirmad, kes tahavad Venemaale tulla või sinna investeerida. Tellijateks on olnud AGA, Assidomän, Tetra Laval, Pepsi Cola ning viimati PLM. Firma aastakäive Venemaa turul on 3,6 miljardit krooni.

«Näeksime meeleldi rohkem tellimusi ka vene klientidelt,» ütles Kuivalainen.

«Oleme siin tegutsenud 25 aastat. See annab meile hea baasi, kuid uusi tugevaid firmasid tuleb järjest juurde,» ütles Kuivalainen, kellel on hea ülevaade sellest, kes mida ehitab. Ehituskruntidel on aga ehitaja nimi harva ära näidatud. «Moskvas hoitakse parema meelega madalat profiili,» selgitas ta.

Moskvas tegutseb ehituse alal umbes 600 000 inimest. Pealinna ning selle ümbrusesse on koondunud ligi 80 protsenti Venemaale tehtavatest välisinvesteeringutest. Siia tuleb ka enamik välismaistest ehitusettevõtetest.

200 välismaisest ehitusfirmast on ligi pooled Türgist, palju on väikefirmasid. Kaugeltki kõik ei ole ausad, seda soodustab ka kohalik bürokraatia ja madalad palgad, suured ehitusprojektid lähevad aga valdavalt tõsistele ehitusfirmadele.

«Meil on umbes 20 tõsist konkurenti, kellega me konkureerime samadele projektidele,» ütles Kuivalainen. Nende seas on Skanska, Soome Lemminkäinen ja YIT, Itaalia Codest, Ameerika McHugh ja Türgi Enka.

NCC Puolimatka on spetsialiseerunud tööstushoonetele, teede ja veetrasside ehitusele. See turg ulatub Moskvas tänavu ligi 30 miljardi kroonini. Niisama suur turg on büroopindadele ja kaupluseruumidele. Eluruumide osas näib nõudlus olevat peaaegu ammendamatu. Samal ajal on Moskvas büroopinnad ja üürikorterid Euroopa kallimad.

Ajakirja Forbes maailma 500 rikkaima inimese nimekirjast elab kuus Moskvas. Ülirikaste ja puruvaeste kõrval on aga arenemas uus keskklass, kellega koos hakkab «normaalselt» toimima ka riigi majandus. Paljukõneldud Vene majanduse probleemid pealinna nii väga ei puuduta. «Areng siin on kiirem kui mujal Venemaal,» ütles Kuivalainen. DI

Hetkel kuum