Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi kontsern ootab Moskvas ehitusbuumi

  «Mõne aasta pärast on siin palju raha,» ennustab Antti Kuivalainen, Rootsi NCC Soome tütarettevõtte Puolimatka välisprojektide direktor. Algamas on teine kapitalibuum pärast NSV Liidu kokkuvarisemist.
  NCC ostis 50 aastat tegutsenud Puolimatka läinud aastal, saades juurdepääsu Soome ehitusturule ning kinnitades kanda Venemaal, et olla kohal, kui ehitustegevus aktiviseerub.
  Nii nagu Skanska Soome tütarettevõttel, mis kasvas välja pankrotistunud Haka OYst, on ka Puolimatkal Venemaal juba varasemast suured ehituskogemused. Niinimetatud piiriprojektid käivitusid juba 1972. a.
  Praegu on NCC Puolimatka peamisteks klientideks välisfirmad, kes tahavad Venemaale tulla või sinna investeerida. Tellijateks on olnud AGA, Assidomän, Tetra Laval, Pepsi Cola ning viimati PLM. Firma aastakäive Venemaa turul on 3,6 miljardit krooni.
  «Näeksime meeleldi rohkem tellimusi ka vene klientidelt,» ütles Kuivalainen.
  «Oleme siin tegutsenud 25 aastat. See annab meile hea baasi, kuid uusi tugevaid firmasid tuleb järjest juurde,» ütles Kuivalainen, kellel on hea ülevaade sellest, kes mida ehitab. Ehituskruntidel on aga ehitaja nimi harva ära näidatud. «Moskvas hoitakse parema meelega madalat profiili,» selgitas ta.
  Moskvas tegutseb ehituse alal umbes 600 000 inimest. Pealinna ning selle ümbrusesse on koondunud ligi 80 protsenti Venemaale tehtavatest välisinvesteeringutest. Siia tuleb ka enamik välismaistest ehitusettevõtetest.
  200 välismaisest ehitusfirmast on ligi pooled Türgist, palju on väikefirmasid. Kaugeltki kõik ei ole ausad, seda soodustab ka kohalik bürokraatia ja madalad palgad, suured ehitusprojektid lähevad aga valdavalt tõsistele ehitusfirmadele.
  «Meil on umbes 20 tõsist konkurenti, kellega me konkureerime samadele projektidele,» ütles Kuivalainen. Nende seas on Skanska, Soome Lemminkäinen ja YIT, Itaalia Codest, Ameerika McHugh ja Türgi Enka.
  NCC Puolimatka on spetsialiseerunud tööstushoonetele, teede ja veetrasside ehitusele. See turg ulatub Moskvas tänavu ligi 30 miljardi kroonini. Niisama suur turg on büroopindadele ja kaupluseruumidele. Eluruumide osas näib nõudlus olevat peaaegu ammendamatu. Samal ajal on Moskvas büroopinnad ja üürikorterid Euroopa kallimad.
  Ajakirja Forbes maailma 500 rikkaima inimese nimekirjast elab kuus Moskvas. Ülirikaste ja puruvaeste kõrval on aga arenemas uus keskklass, kellega koos hakkab «normaalselt» toimima ka riigi majandus. Paljukõneldud Vene majanduse probleemid pealinna nii väga ei puuduta. «Areng siin on kiirem kui mujal Venemaal,» ütles Kuivalainen. DI
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Alar Karis: miljardi euro vajadust laskemoona jaoks ei saa ignoreerida
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Hinnangut, et Eesti vajab täiendavalt üle miljardi euro laskemoona hankimiseks, ei saa ignoreerida. Eriti, kui see vajadus tuleneb NATO kaitseplaanidest, ütles president Alar Karis esmaspäeval võidupüha paraadil Narvas.
Tööturu kiirstatistika näitab aasta väikseimat koondamiste arvu
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.
Mais sõlmiti uusi töölepinguid rohkem, kui neid lõpetati, ja koondamisi oli kõigist lõppenud töösuhetest 3,5%, mis on selle aasta madalaim tulemus, näitab statistikaameti tööturu kiirstatistika.