Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Eesti road maitsevad koduselt
- avatud iga päev kell 11--23
- kohtade arv 100
- lõuna ühele inimesele ca- 100 kr
Hinnaskaala
- külmad suupisted 3--24 kr
- rahvuslikud road 10--69 kr
- magustoidud 9--21 kr
- alkoholivabad joogid alates 4 kr
- alkohoolsed joogid alates 12 kr
Tallinna Eesti Maja restoran välisministeeriumi külje all ei jää eriti silma: vaid rahvariides neiuga reklaamplakat suunab keldrikorrusele. ASi Dvigatel peadirektori Ants Pilvingu arvates nii tagasihoidlik sissekäik ei meelita. Oma külastaja ümbruskonnas töötajate ja, mis ime, ka väliseestlaste näol on koht leidnud.
Särasilmne valge pihikpõllega teenindaja võtab meid vastu juba uksel, tundes huvi, kas soovime einestada 70kroonises rootsi lauas või a la carte osas. Eelistame viimast, sest esimeses viisakat sööklat meenutavas saalis on peaaegu võimatu leida vaba lauanurka. Valime barbie-roosadest salvrättidega kuhjatud kuuekohalise nurgalaua, sest seal on põnev küünlajalg-maitseainealus.
Ants Pilvingule tundub interjöör söögikoha valupunktina, sest lakoonilised tühjad pildiraamid seinal ei sobi kuidagi kokku salvrättidega, baari ja esimesse söögisaali juhuslikult kuhjatud sümboolsed vidinad ja sinised laed annavad märku professionaali käe puudumisest. Ants Pilvingu arvates jääb puudu harmooniast.
Lõunakülaline on eesti roogadest alati lugu pidanud, mistõttu kaheksa isuäratava nimetuse hulgast on valikut raske teha. Üheteistkümnest külmast suupistest jäi Pilvingul sõelale Räimeamps (12 kr), minul Tallinna kilu keedumunaga (15 kr), ehkki oli kiusatus tellida sülti keedukartuliga (24 kr).
Õige pea jõuavad fantaasiarikkalt kujundatud road lauale. Kui vaid taldrik poleks nii väike, et ei tekiks kartust kõike lauale ajada! Kilutoit on lihtne: 6--7 puhastatud kilurulli kõrval on tükk võid ning seibidena vaheldumisi asetatud muna ja tomat. Maitse vastab oodatule. Porgandilillede ja sibulaga Räimeampsule jääb taldrikul samuti ruumi väheks. Ants Pilvingu arvates on roog liiga värske, sest marinaad ei ole sooja (!) räimefileesse veel imbunud.
Teiseks roaks tellib Pilving Eesti karbonaadi (65 kr). Mahlane läbiküpsetatud liha maitseb suurepäraselt, samuti marineeritud kõrvits. Magusamapoolne peedisalat lausa vaimustust esile ei kutsu, nagu ka veidi kuivanud keedukartul. Viimase osas jagan külalise tundeid, kuna minu muidu mõõdukalt rasvase mulgikapsa (59 kr) kartulid tundusid samuti seisnud.
Lõpetuseks tellime suure tassi kohvi (8 kr), ent seda maitstes oleme sunnitud tõdema, et leivakreem (21 kr) või õunapannkoogid (18 kr) oleks olnud parem valik. Kohv on kirjeldamatult veidra maitsega, mille odavat mõrksust ei leevenda isegi koor. Mõtleme, et oleks võinud mekkida hoopis rikkalikus valikus Põltsamaa veini.
Külalise hinnang 10 punkti süsteemis
- toiduvalik 10
- joogivalik 8
- teenindus 8
- kiirus 10
- puhtus 5
- sisekujundus 4