2. november 1997 kell 22:00

Eksitav statistika

Statistikaameti andmeil oli selle aasta kolmandas kvartlis pereliikme keskmine sissetulek 1678 krooni. Emori igakuulise leibkondade sissetulekute ja kulutuste paneeluuringu andmetel oli ühe inimese keskmine netosissetulek kolmandas kvartalis aga 1926 krooni.

Emori spetsialisti Jaano Inno sõnul näitab Emori andmebaaside analüüs, et Eestis algas 1996. aasta lõpus uus ostujõu kasvu etapp, mis on igati kooskõlas majanduse üldise arenguga. Rahvastiku kogutulu kasv käesoleva aasta esimesel üheksal kuul oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 24%. Samas näitavad statistikaameti andmed, et Eesti elanike sissetulekute kasv oli 1997. aasta esimesel üheksal kuul eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 15%. Seega näidatakse, et tulude kasv on märgatavalt väiksem kui kõigil viimastel aastatel ja tarbijaskonna ostujõu kasv on täielikult peatunud.

Inno sõnul on statistikaameti uuringu üks olulisem viga valimi oluline nihutatus madala sissetulekuga väikeste leibkondade ehk pensionäriperede suunas, mis tegelikku olukorda ei kajasta. ÄP

Hetkel kuum