6. november 1997 kell 22:00

Inglise Pank tõstis ootamatult intressi

Valuutaturgude peataolek jätkub endiselt. Diilerid vaatavad, mis toimub väärtpaberibörsidel, makromajanduslikest näitajatele visatakse pilk vaid korraks. Analüütikud ning diilerid on peaaegu surmkindlad, et ei Saksamaa, USA ega Jaapani keskpangad selle aastanumbri sees intressimäära ei tõsta. Kõik see kokku on viinud seisundini, kus dollari kurss liigub ei kuhugi. Eile, nagu viimastel päevadel iseloomulik, pendeldas USD päev otsa kursivahemikus 1,72 kuni 1,73. Niipea kui kurss ületas korraksi emba-kumba vastupanutaset, toimus korrektsioon eelpoolnimetatud koridori.

Närvilisust lisab pidulikule paigalmarssimisele olukord Kagu-Aasias. Senistele murelastele -- Tai, Hongkong, Indoneesia -- on oodata lisa Lõuna-Korea näol. Riigi suur jooksevkonto defitsiit, pangasüsteemi sõltuvus lühiajalistest laenudest ning suurte korporatsioonide pankrottide arvu kasv. Siia lisandub surve kohalikule rahale (won), mis omakorda sunnib tõusma intressimäärasid ning laenutingimused lähevad kehvemaks. Finantssituatsiooni halvenemine võib panna pidurid peale väliskapitali sissevoolule. Korea ise usubki, et nad tulevad ilma välisabita toime, kuid elame, näeme.

Valuutaturgusid üllatas eile siiski Inglise Pank, kes tõstis baaslaenu intressimäära 25 baaspunkti võrra 7,25 protsendini. Intressimäära tõstmine aitas Briti naela kolmapäeval kaotatud positsioone taastada ning nael tõusis eile taas peaaegu poolteise penni võrra 23,256 kroonini. Tegemist oli juba viienda intressimäära tõstmisega leiboristide valitsemisaja jooksul.

Hetkel kuum