Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Raeköök -- üks väga imelik koht
- avatud iga päev kell 11--02
- kohtade arv ca- 200
- lõuna ühele inimesele ca- 60 kr
Hinnaskaala
- eelroad 10--60 kr
- põhiroad 10--85 kr
- magustoidud 35 kr
- alkoholivabad joogid alates 5 kr
- alkohoolsed joogid alates 15 kr
ASi KPMG Estonia tegevdirektor Andres Root nõustus Raekoja platsi kõrval asuvasse Raekööki tulema tänu sellele, et veensin teda sealsete toitude maitsvuses. Ruumi on Raeköögis palju: mitmesuguses suuruses laudu ning vähemalt kolm saali, üks neist vaiksem. Jääme siiski rahva sekka nn rõdule.
Andres Root ei suuda mõista, kuidas saab nii eklektilist interjööri välja mõelda: baarileti idamaiste mo?eede sammastel ilutsevad antiikaja kuulsuste kipsbüstid, kunstlilled, veider ripplagi ja sultani telgi moodi varjualune. Arvamust pehmendades täpsustab ta, et segadus võib olla ka taotluslik.
Vanuselt keskkooli lõpuklassi jääv ettekandja Maris toob kiiresti eesti- ja soomekeelse rasvase kaanega menüü. Märkame, et jookide nimekirjas on õlu Tõmmu Hiit ja kohvi (nimetavas käändes). Tõdeme, et hinnad on üllatavalt madalad, näiteks hiigelsuur ülepannipitsa maksab kuni 45 kr. Pitsasid on koguni seitseteist! 400grammine hiigelpihv lisanditega (85 kr) ei tundu samuti kallis.
Maris on järjekindel ja kiirustab tellimuse võtmisega. See õnnestub tal ilmselt meie aegluse tõttu alles kolmandal korral. Andres Root imestab suppide odavuse üle ja tellib seljanka (10 kr), põhiroaks aga nimetuselt hõrgu fetapihvi (55 kr), lahtiseletatuna feta juustuga täidetud loomafilee tomatikastme ja praekartuliga. Kõrvale joob ta vett ja pokaali punast lauaveini. Joogivalik on tema jaoks olematu.
Mina soovin kebabi (35 kr), mis varasemast kogemusest on hästi maitsenud. Janukustutuseks tuuakse mulle väike (0,4 l) Grolshi õlu (15 kr). Veerandtunni möödudes, mil Andres Root maitsetust vesisest supist tahkemat pala otsib, vabandab ettekandja, et kebabiahi pandi alles hetk tagasi tööle, mistõttu minu roaga läheks tubli 30--40 minutit. Ajapuudusel olen sunnitud valima jahimeheprae (60 kr), mis peaks olema juustuga kaetud hakklihapihv jahimehekastme ja praekartuliga. Tegelikult saime mõlemad oma praed alles kolmveerand tunni pärast, ehkki rahvast ei olnud nii palju, et oleks võinud rääkida kokkade ülekoormatusest.
Portsud hindab Andres Root üllatavalt suureks, kuid maitsenaudingust jääb ta siiski ilma. Pihvi mahlakas sisu ja meeldivalt terav kaste päästis olukorra. Pihv ise on põhjendamatult üle praetud, salat väike ja traditsiooniline -- kapsas-porgand. Root kommenteerib, et see on vist koht, mis tahetakse väga vähese vaevaga raha teenima panna.
Jahimehepraad on teravamaitseline. Liha tundub kohati soolane, ehkki võin eksida. Jään rahule köögiviljasalatiga, mis on koostiselt mitmekesine ja hulgalt paras. Meeldivad suured ja terved praekartulid sobivad ka neile, kes ei armasta pannil kuivaks kõrvetatuid.
Meeldejäävaks finaaliks kujuneb kohvijoomine. Andres Root eelistab espressot (10 kr), mina cappuccino't (16 kr). Me ei suuda pidada naeru, kui ettekandja toob cappuccino koduses roosas kõrges kruusis ja Andres Roodi kohvi tillukeses espressotassis ilma alustaldrikuta. Lauale tekib ka kolm pakki tükksuhkrut ja lusikad. Üllatuslikult serveeritud jook on õnneks maitsev!
Kuna me ei suuda lusikaid pärast suhkru segamist puitlauale panna, leiavad need koha väikses veinipokaalis. On veidi piinlik.
Lahkudes leiame, et teravate elamuste vältimiseks ei tasu ka tualettruumi külastada -- remonti pole see näinud juba aastaid.
- toiduvalik 3
- joogivalik 2
- teenindus 4
- kiirus 2
- puhtus 2
- sisekujundus 1