11. november 1997 kell 22:00

Hoiupank peatas lühilaenude andmise

Investeerimisprojekte krediteerib Hoiupank vaid juhul, kui need on suunatud ekspordile ja omavad positiivset mõju Eesti majandusele. «Majandus vajab signaali ja see on meie signaal,» rõhutas Hoiupanga juhatuse esimees Olari Taal. Tema sõnul on ettevõtjad praegu segaduses ja vajavad selgust. «Ei ole näha, et oleks mingi oluline likviidsuskriis, lihtsalt pangad on ettevaatlikud ja raha on vähevõitu,» selgitas Taal.

Kahjuks ei saa Eesti Pank lühiajalisi meetmeid vastu võtta, sest tema käed on seotud valuutakomiteega, rääkis Taal. «Valitsus ka kahjuks midagi välja öelnud pole,» lisas ta. «Keegi peab ja meie arvates on need pangad,» põhjendas Taal Hoiupanga tegutsemist.

Hoiupanga juhatus rõhutas eilses avalduses, et Eesti ettevõtja peab täna aktiivset laenamist piirama, kulutusi kärpima ning praegu uusi investeerimisprojekte mitte alustama.

Eesmärk on suurendada säästmiskalduvusi, rääkis Hoiupanga juhatuse aseesimees Priit Haller. Tema sõnul ei ole säästmine laenamisele järele tulnud ja peab vaatama, et see üle piiri ei lähe. «Kui panga laenuportfell on sama suur kui hoiuste maht,» tõmbas Haller piiri.

Küsimusele, mida peab tegema kohalikule turule tootev ettevõtja, kes ei suuda laenukomisjonile tõestada investeerimisprojekti positiivset mõju Eesti majandusele, vastas Olari Taal : «Kas laenama raha mujalt või ootama.» Alati võib öelda, et kõiges on süüdi pangad, kes nüüd karistavad ettevõtjaid, tõdes Taal. «Aga me ei karista kedagi, võtame ainult preemia ära,» märkis ta.

Hoiupank teatas ka, et lõpetas kinnisvaraarenduse krediteerimise ja väärtpaberite tagatisel antavate laenude väljastamise.

Hetkel kuum