25. november 1997 kell 22:00

Baltimaade ettevaatlik tõus

Läti aktsiate hinnad tõusid teisipäeval taas, kuid võrreldes Tallinnaga tunduvalt vähem. Maaklerid ei soovinud ennustada aktsiahindade edasist käitumist, arvestades maailma turgude ebastabiilsust. Ilmne on, et Jaapani kriisi süvenemine mõjub halvasti ka Balti turgudele, kuna hoiab tagasi välisinvestorite sisenemise turule. Kohalikud investorid on küll suutelised hoidma praegust hinnataset, kuid mitte tõstma seda varasematele tasemetele.

Leedus tõusid hinnad ettevaatlikult. Tugevamat tõusu näitas põhinimekiri -- investorite ostuhuvi oli suunatud eeskätt turu liiderpankadele, mis tõstsid enam kui 5% võrra ka Litin-indeksit. A-nimekirjas liikusid aktsiad eri suundades ning Litin-A muutus lõpptulemusena vaid marginaalselt. Investorite mõningane optimism puudutab lähiaegadel põhiliselt panku ning arvestades nappi usaldust turu vastu on tööstussektori aktsiate väljavaated üpris kahvatud.

Aasia turud said Vene aktsiatele taas komistuskiviks. Vene investorite toetus kadus päeva jooksul pea täielikult ning RTS-indeks langes üle 5%. Mõned maaklerid uskusid siiski, et USA tänupühade eel võib lühikeste positsioonide katmine hindu lühemas perspektiivis toetada. Koduinvestorite huvi on praegu põhiliselt võlakirjaturul, kus tulumäärad on kiirelt tõusmas.

Jaapani maaklerfirma Yamaichi krahh tõi USA investorite teadvusse, et kriis Aasias pole veel läbi ning, veel hullem, näiteks laienemine Jaapanisse on veel ees. Raskused Jaapanis mõjutavad USAd oluliselt rohkem kui sealsete «tiigrite» hädad. Võlakirjaturud kukkusid järsult hirmu tõttu, et siduvad välislepingud sunnivad Fedi andma tuge rahanappuses vaevlevatele Jaapani pankadele -- sellesisulise palvega pöördus Fedi poole Jaapani keskpank. Aktsiaturud kukkusid ca 1,5%, kõige rängemad olid kaotused tavapäraselt tehnoloogiaaktsiate seas, mida ei suutnud toetada ka mõned soodsad kasumiuudised. Nasdaq langes 2,08%, 1586,99 punktini.

Hetkel kuum