21. detsember 1997 kell 22:00

Phare toetab Eesti äärealade arengut

Eesti riik investeerib Phare toetatavatesse projektidesse ligi 15 miljonit krooni. Rahandusminister Mart Opmann ja Euroopa komisjoni delegatsiooni juht Eestis Arhi Palosuo kirjutasid reedel alla piiriäärsete alade koostöö finantsmemorandumile, mille järgi rahastab Phare 2000. aasta lõpuni kaheksat projekti. Toetusrahaga viiakse läbi peamiselt tasuvusuuringuid ja eeltöid.

Arhi Palosuo sõnul peavad piiriäärsete alade koostöö raames rahastatavad projektid soodustama naaberriikide elanike vahelist suhtlemist või parandama keskkonna seisundit. «Projekti eelis on käegakatsutav tulemus,» märkis Palosuo.

Mart Opmann pidas oluliseks, et toetusraha suunatakse väljapoole Tallinna. «Me jätkame Phare abiga valitsuse kavandatud regionaalpoliitikat, mis suunab vahendid investeerimisraskustes piirkondadesse Ida-Virumaal, Kagu-Eestis ja saartel,» ütles Opmann.

Phare koostööprojekt toimib Eestis 1994. aastast. Seni on toetatud 14 Eesti majanduse korraldamisele suunatud projekti ligi 174 mln krooniga. Suuremaid toetusi on varem saanud ohtlike jäätmete majanduse, Kuressaare jahisadama ehituse ja Pandivere veekaitseala heitvete puhastusseadmete projekt.

Abi saavad institutsioonid on ministeeriumid, maa- ja omavalitsused.

Piiriäärsete alade koostööprojekti Eesti-poolne juht Lembit Talli selgitas, et abiraha ei kanta omavalitsuste arvele, vaid suunatakse Brüsselist otse teostamiskonkursi võitnud firmadele. Tema sõnul on konkurssidel seni võitnud välisfirmad, sest eestlased ei tule alati toime ingliskeelse ja ELi asjaajamisnõudeile vastava tegevuskava koostamisega.

Hetkel kuum