13. jaanuar 1998 kell 22:00

Buba tõenäoliselt intresse ei tõsta

Käesoleva aasta esimese poole märksõnadeks valuutaturgudel on Kagu-Aasia ja euro. Esimese nädala peategelasteks olid Kaug-Ida tiigrid. Sellel nädalal näib iga päevaga aina rohkem kõneainet andvat Euroopa rahaliit, sest Aasia finantskriis tõmbas korraks hinge. Rahvusvaheline valuutafond sai Indoneesia presidendilt Suhartolt lubaduse reformida majandust ning olulisematel Aasia börsidel tõusid aktsiate hinnad. Aasia turgudel liikus dollar 132 ja 133 jeeni vahemikus, Euroopas langes USD kurss alla 132 jeeni taseme.

Euroopa rahaliiduga ühineda soovijatele väga tähtis maikuu läheneb samuti otsustavalt. Saksamaa riigipanga kõrged ametnikud, nõukogu liige F-C. Zeitler ja president Hans Tietmeyer andsid eile mõista, et püüeldakse tugeva ühisraha suunas piiratud ühinejatega esimeses ringis. H. Tietmeyer väitis, et eurost saab tugev võistleja dollarile. Nii F-C. Zeitler kui ka eile avaldatud Saksamaa tarbijahinnaindeks viitavad, et 1998. aastal Buba olulisi intressimäärasid ei tõsta. Zeitler väitis ka, et intresside ühtlustumine toimub madala määra suunas, nagu käesoleval ajal on Saksamaal, Taanis ja Prantsusmaal.

Dollari kurss marga suhtes alustas Euroopas samal tasemel, millega esmaspäeval lõpetati, s.o. 1,8188 DEMi. Liikudes suurema osa päevast kerge tõusutrendiga, jõudis USD õhtuks 1,8221 DEMini ehk 14,5768 kroonini. USA detsembri tarbijahinnaindeksi (tõusis ootuspäraselt 0,1% võrra) avaldamine dollari liikumisele olulist mõju ei avaldanud. Siiski prognoositakse dollari edasist tõusu vähemalt 1,85 margani.

Hetkel kuum