29. jaanuar 1998 kell 22:00

Spekuleeriti ka Lätis ja Leedus

Läti aktsiad jätkasid tõusu ka neljapäeval. Taas vedas turgu Unibanka, mis tõusis üle 3 lati piiri ning tegi enam kui poole börsi päevakäibest. Huvi Unibanka vastu suurendas uudis koostööläbirääkimistest Eesti Ühispanga ja Leedu Vilniuse pangaga. Liikusid spekulatsioonid võimaliku liitumise suhtes, kuid samas leidub esialgu piisavalt skeptikuid taolise ühenduse võimalikkuse suhtes. Maaklerid märkisid börsitõusu põhjusena siiski enam olukorra paranemist maailmaturgudel.

Leedu väärtpaberibörsil toimus väike aktsiahindade tõus. Suuremat käivet näitas põhinimekirjas Vilniuse pank, mis langes 3 liti võrra. Seevastu A-nimekirja aktiivseim, kindlustusselts Lietuvos Draudimas tõusis 2 liti võrra. Maaklerite sõnul võib tõusu pidada ajutiseks, sest turusituatsiooni põhiolemus pole muutunud -- välisinvestoreid pole näha ning kodumaistel pole raha.

Tugev välismaine müügisurve tõi aktsiate hinnad praegu väga vähelikviidsel Vene aktsiaturul eile kiirelt allapoole. Venemaa kauplemissüsteemi 107 aktsia hindade baasil arvutatav indeks kukkus päevaga 3,95%, 265,93 punktile. Loius kauplemises ulatus kauplemissüsteemi kogukäive 46,39 mln dollarini. Maaklerid märkisid investorite rahustuseks, et õhtupoole turg siiski kosus ja nähtavale ilmusid ka mõned ostuorderid. Analüütikud lähiajal olukorra paranemist Venemaa aktsiaturul siiski ei prognoosi.

USA turud jätkasid teist päeva järjest tugevat tõusu. Eriti tugev oli kolmapäevane tõus tehnoloogiafirmade seas. Nasdaqi koondindeks kerkis 31,91 punkti ehk 2,02% ning ületas 1600 punkti piiri. Analüütikute sõnul mõjus oluliste uudiste puudumine turule isegi soodsalt. «Iga päev ilma uute paljastusteta seksiskandaalis on hea päev. See laseb keskenduda fundamentaalnäitajatele.» Fundamentaalnäitajad on aga firmadel seni suhteliselt korralikud ning 51% majandustulemused teatanud firmadest ületasid turu ootusi.

Hetkel kuum