Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Katalooniapärane pärastlõuna
Põhjuse, miks sõpru katalooniapärase toiduga kostitada, võib alati leida. Olgu tegemist homse valentinipäeva sünnipäevapeoga või spordivõistlustele tugitoolisportlastena kaasa elamisega.
Järgnevalt tutvustan teilie paari rooga, mida on lihtne ja kerge valmistada ja mis sisaldavad tavapäraseid Eestis saada olevaid toiduaineid.
Tapat tuntakse juba sajandeid. Seda on lihtne valmistada, ühtlasi võib ka fantaseerida. Tapa on tervislik ja sobib kiireks nälja kustutamiseks.
Tomatitapaks vajad saia, tomatit, oliivõli ja veidi soola. Poolita tomat, mulju riivimisliigutusega tomat laiale saiaviilule. Lisa saiale veidi oliivõli, mis on tegelikult väga tervislik, samuti veidi soola. Ongi valmis.
Tomatitapat võib alati täiendada lisanditega: vorsti, juustu, soolakala, singi jms. Tapad saab taldrikule põnevalt paigutada.
Hispaania keeles on see tortilla espanola. Maitsev ja toitev. Hispaania omleti valmistamiseks vajad:
- kartuleid, sibulaid;
- mune;
- oliivõli, soola.
Küpseta hakitud kartulid, kuni need on pehmed. Siis prae hakitud sibulad, kuni pruunistumiseni. Seejärel sega kõik kokku suurde nõusse, jälgides, et kartulit on rohkem kui sibulat. Lisa munad (2--3) ja sega kogu mass korralikult läbi.
Pane mass tagasi pannile. Nüüd ei tasu enam segada. Küpseta (ca 5 min), kuni alumine pool on pruun. Keera teine külg ja pruunista ka see. Tulemus on toitev ja valmistus ei nõua vaeva.
Salati komponendid:
- keeduakartulit;
- porgandit, herneid, ube;
- tuunikalakonservi õlis;
- majoneesi.
Haki keedetud kartulid, porgandid ja oad kuubikuteks, lisa herned ja hakitud tuunikala. Sega hulka majonees ning maitsesta soolaga. Ongi valmis. Salat maitseb veelgi paremini, kui hoiad seda veidi aega külmas.
Crema catalana on ajalooline magustoit, mille valmistamine vajab tähelepanu ja hoolt.
Vajalikud ained:
- 0,5 l piima (sobib ka koor);
- 8 muna;
- 200 gr suhkrut;
- sidrun ja veidi kaneeli;
- 35 gr maisijahu.
Kuumuta piim (koor) kuni keemiseni, lisa sidrunikoor ja kaneel. Teises kausis sega 8 munakollast, suhkur ja maisijahu. Seejärel sega kahes kausis olev mass kokku. Ettevaatust: kiirustamisel läheb muna tükki. Kui see protseduur on edukalt sooritatud, pane vedelik uuesti pliidile ja sega pidevalt kuni keemiseni. Magustoidukaussidesse valatud tulemus peab seisma külmas, sest kreemi süüakse külmalt.