22. veebruar 1998 kell 22:00

Rahavoog palmisaarelt nimega Bermuda

Veel pool aastat tagasi ületas 12 Eesti suurettevõttes märkimisväärset osa omava Bank of Bermuda, (BB) ja tema klientide vara turuhind 2 miljardit krooni. Börsilangus on seda vähendanud kolmandikuni ehk ligi 850 miljoni kroonini. Viimaste aastate jooksul on välismaalt Eestisse investeeritud kokku kümmekond miljardit krooni.

Mis on Bank of Bermuda? Sellele küsimusele jäävad täna vastuse võlgu isegi pankade esindajad. Enamik kehitab õlgu ja kahtleb, kas sellist panka üldse olemas on. Elab ju Bermudal kõigest 62 000 inimest, kellest enamik kasvatab troopilisi puuvilju ja tantsib suurema osa ajast palmi all macarenat.

Üldlevinud on arvamus, et off-shore-panga Bank of Bermuda taga on tegelikult Eesti kodanikud, kes tahavad vähem makse makstes tulusamalt investeerida. Samasuguse skeemi järgi on näiteks Rein Kilk oma Pindi investeerimisgrupiga suurim Iiri investor Eestis. Kuid kõik teavad, et Kilk pole iirlane, vaid kasutab oma investeerimistegevuse efektiivsemaks muutmisel maksuvabasid Iiri ettevõtteid.

«Bank of Bermuda, see oleme meie,» hajutab kõikvõimalikud kahtlused ASi Hansa Investments juht Joakim Helenius.

Hansa Investments asutas neli aastat tagasi suletud investeerimisfondi Baltic Republics Fund (BRF) ja selle fondi raha investeeritakse Balti riikidesse Bank of Bermuda kaudu, seletab Helenius.

Hansa Investments ise on selle juures nõustaja, kes aitab fondil investeerimisotsuseid teha. Soome päritolu Heleniusel on sellise fondi loomise kogemus Prahast, kus ta vahendas T?ehhi saabuvaid välisinvesteeringuid oma investeerimisfirma Trigon Capital kaudu.

Aktsiaraamatutest selgub, et tegelikult ei investeerigi Eestisse päris Bank of Bermuda keskus Bermuda saartel, vaid selle panga tütarettevõte Inglismaa ja Prantsusmaa vahelises La Manche'i väinas Guernsey saarel. Pangakataloogi The Bankers' Almanaci andmetel on Bank of Bermuda (Guernsey) Limited Bermudal asuva panga tütarettevõte ja asutatud 1973. aastal. Tütarpank on 12 miljardi kroonise varade mahuga võrreldav Hansapangaga.

Ühe välispanga tippjuhi hinnangul on Bank of Bermuda puhul tõenäoliselt tegemist kõige ehtsama offshore-pangaga, mida kasutatakse maksumaksmise vältimiseks. Nii kasutab offshore-pankade teenuseid suur osa maailma investeerimisfondidest. Sealhulgas BRF, mille halduriks on Prantsuse suurpanga Societe Generale esindus Londonis. Fond on noteeritud Iiri börsil Dublinis, sealtkaudu saavad fondi investeerida rikkad lääne kodanikud.

BRFi emissiooniprospekt kirjeldab taotlust olla võimalikult efektiivne ja hoiduda liigsetest maksudest. Ainsaks maksuks on Guernsey maksuametile makstav iga-aastane tasu 10 000 krooni.

Guernsey saarel registreeritud fond on maiuspala Eesti investoritele, kel avaneb offshore-fondi kaudu investeerides võimalus vabaneda 26protsendilisest tulumaksust. Fond annab võimaluse investeerida maksuvabalt ja nii, et sellest keegi teada ei saaks.

Väikesed kulud ja maksud tõstsid möödunud aastal fondi tootluse 49,2protsendiliseks, millega ollakse kõige tulusam investeerimisfond Kesk- ja Ida-Euroopas. Eesti edukaim fond oli 36,7protsendilise tootlusega EVP investeerimisfond.

Oma olemuselt on fond Balti riikides unikaalne, teist sellist suurte rahvusvaheliste investorite ligimeelitajat Balti riikides pole. Fondi maht on 1,5 miljardit krooni, millest Eestisse on investeeritud 55 protsenti, Lätti neljandik ja Leetu viiendik rahast.

Küsimusele, miks ei saa fond investeerida oma nime all, vaid peab kasutama Bermuda panga teenust, vastab Helenius, et seda nõuavad rahvusvahelised tavad. Tema sõnul kuulub Bank of Bermuda viie parima depoopanga hulka maailmas, pakkudes aktsiate hoidmise teenust mitmetele fondidele.

Mitme Eesti pangajuhi arvates on Bank of Bermuda abil Eestisse investeerinud ka Hansapangaga seotud isikud eesotsas Hannes Tamjärve ja Olari Taaliga. On ju üldteada, et offshore-panku kasutavad rahakad isikud, et hoida oma aktsiaid ja neilt tulu teenida, ilma et sellest saaks teada laiem avalikkus ja näiteks maksuamet. Tamjärv lükkab selle info ümber, väites, et Bermuda pank on haldurpank mitmetele välisinvestoritele, kes oma nime all Eesti aktsiaid osta ei taha või ei julge.

Joakim Helenius peab võimalust, et fondi ja BB kaudu on Eestisse investeerinud ka eestlased, vähetõenäoliseks, sest fond on suunatud suurtele lääne investoritele.

Praegu kuuluvad aktsionäride ringi sellised suured investeerimisgrupid nagu Pessimer Trust, Mercury Asset Management ja Newton Investment. Nemad on ka ainsad avalikud BB kliendid.

Maksuvabades piirkondades registreeritud fondidel ja pankadel on kohapeal sageli ainult postkast ja esindaja. Need hoiavad suu kõvasti kinni. Kogu tegevus käib investeerimisfirmade kaudu juhtivates finantskeskustes.

BRFi tõeliselt tegutsevateks lülideks on Hansa Investments, Societe Generale ja Iiri börs.

Hetkel kuum