31. märts 1998 kell 22:00

1998 -- börsitõusu aasta

Kasum, rahakäive ja p/e suhe on aktsiate hinna kujunemisel vaid pool tõde. Niisama olulised on naiste seeliku pikkus, tähtede seis ning piiblisalmidest tuletatud seosed. Nagu hokiproff uisutab jääle alati kindla jalaga, on ka diileritel oma head ja halvad ended.

Näiteks on börsilanguse tõenäosus suurim esmaspäeviti -- alates 1980. a algusest on üldindeks langenud rohkem kui 3% 39 juhul, neist 15 on olnud esmaspäevad ning vaid 3 reeded.

Aasta lõikes on parim kuu jaanuar, suuremad krahhid jäävad aga tavaliselt septembrisse-oktoobrisse. Pühade eel kursid valdavalt tõusevad. USA parim püha on Labour Day, mil börs on sel sajandil üles läinud 79% juhtudest.

Tavaliselt kestab tõususuundumus 27--40 kuud, langus on üldiselt lühiajalisem ja järsem. Keskmiselt jõuab põhi kätte 9--10 kuuga.

Kümne aasta pikkune uuring näitab, et kui osta alati 49. nädalal ja müüa 10. nädalal, on tulemus parem kui aktsiaid aasta otsa käes hoides.

1987. a oktoobrikrahhiga sai kuulsaks USA astroloog Arch Crawford, kes soovitas planeetide ebatavalise seisu põhjal kõigil oma aktsiad maha müüa. Crawfordi sõnul tekitas taevakehade tavatu konstellatsioon maal eufooria, mis viis üles ka aktsiate hinnad, et siis mustal esmaspäeval krahhiga lõppeda, kui taevakehad nihkusid.

Ameerikas on praegu hulk fonde, mis lähtuvad oma otsustes suuremal või vähemal määral astroloogilistest arvutustest.

USA üks edukamaid fondihaldureid Peter Lynch on välja töötanud kokteiliteooria. Kui keegi tema ametit tundes temaga kokteiliõhtul kõnelda ei taha, siis börs langeb. Kui aga kõik temalt nõuandeid soovivad, on oodata 25--30% tõusu.

Nn «bull markets bare knees» (tõusev turg, paljad põlved) teooria järgi annavad miniseelikud tunnistust majanduse heast käekäigust. Seeliku pikenemine on ilmne ohu märk.

Alati on endeid otsitud pühakirjast. 97. psalmi ridades «tema välgud valgustavad maailma, maa näeb ning võbiseb» nähti läinud aasta Kagu-Aasia suurte tulekahjude ning börsikrahhi ettekuulutust.

Samal alusel võiks tänavune aasta tähendada suure börsitõusu aastat -- «hõisake, kogu ilmamaa», aasta 2004 aga volatiilset börsiaastat: «mäed tõusevad, orud vajuvad».

Erinevalt ameeriklastest ei tunnista Saksa analüütikud ebausku.

«Muidugi on meil igasugu inimesi, kuid sellist ebausku, nagu valitseb USA börsil, meil ei ole. Börsi juhivad fundamentaalsed analüüsid, mitte ebausk,» ütles analüütik, kes keeldus oma nime avalikustamast. «See oleks halb enne,» põhjendas ta. DI

Hetkel kuum