7. aprill 1998 kell 22:00

Hoia oma arvuti kõvaketas korras!

Selle aja jooksul, kui mina sellele loole teemat otsisin, jooksis mu arvuti kinni. Ja mis oli esimene asi, mida ma pärast arvuti uuestikäivitamist tegin? ScanDisk ja Defrag.

Ja siis tuli mulle pähe, et enamik headest lehelugejatest pole ju sellisest tarbemaagiast kuulnudki ning kindlasti on umbes 75% vabariigis leiduvatest kõvaketastest üsna segases olekus.

Mõlemad mainitud utiliidid tulevad Win95ga kaasa ja peaksid igaühe arvutis seega olemas olema. ScanDisk on selline programm, mis hoolitseb selle eest, et kõvakettal oleks kord majas. Defrag ehk Disk Defragmenter tegeleb defragmentimisega. Nimelt võivad failid ketta peal olla üsna põhjalikult segamini, mitmes (mitmesajas) tükis teineteise vahel. See on täiesti legaalne olukord, ainult et annab arvutile mingil määral lisatööd ning lisaprobleeme.

Läbi aegade on ketta defragmentimine olnud maagiline arstirohi enamiku kinnijooksmiste jms puhul, nii PC kui ka Maci maailmas. Fragmenteerumine on täiesti normaalne nähtus, sest kui te mõne kettal oleva faili ära kustutate, jääb järele selle faili suurune auk. Sinna mahub näiteks üks uus fail ja siis veel pool teisest uuest failist -- ülejäänu pistetakse mõnda teise auku. Samamoodi jagunevad juppideks ka kettakataloogid ning igaüks võib ise ette kujutada, kuivõrd põnev on Windowsil mõnda oma komponenti niiviisi ketta pealt taga ajada. Kui teil on palju failidega tegelemist, tehke Defrag iga nädal. Muidu piisab korrast kuus.

Mõlemad utiliidid leiab Start > Programs > Accessories > System Toolsialt ja enne nende kasutamist on hea teised programmid kinni panna.

Alustada tasuks ScanDiskist. Vali oma kõvaketas ja ütle Start. Kui protsess kipub korduvalt otsast algama (jälgi progressimõõtjat), siis ei meeldi talle mõni samal ajal kusagil taustal töötav programm (kui masina Shut Down ja taaskäivitamine ei aita, kutsu hooldushing). Töö käigus annab ScanDisk leitud vigadest teada ning küsib luba parandamiseks.

Defrag käib sama lihtsalt, ainult et temal on kombeks enne tööle hakkamist küsida, et kas on ikka mõtet, ketas ju nii korras. Ma pole tänaseni avastanud olukorda, kus ta arvaks, et ikka on vaja, seega tema arvamust tasub lihtsalt ignoreerida.

Kui teil on aga eriti hoolas IT pealik, siis on ta teile ostnud Norton Utilitiesi ja sealt leiab DiskDoctori ja SpeedDiski, mis teevad ülalkirjeldatutega sama tööd veidi paremalt. Nende abil on lihtne teha vajalikke toiminguid kasutajavabal ajal iseseisvalt.

Hetkel kuum