29. aprill 1998 kell 22:00

Turul valitseb pessimism

Eilne päev Tallinna börsil algas kahe liideraktsia, Hansapanga ja Hoiupanga aktsia, märkimisväärse tõusuga. Mõni minut hiljem teatas börs kauplemise peatamisest mõlema aktsiaga.

Esialgsed oletused said poolteist tundi hiljem ka ametliku teate näol kinnitust. Hansa- ja Hoiupank teatasid, et Hoiupank tegi Hansapangale järjekordse ühinemisettepaneku ja Hansapank võttis selle vastu.

Mõlema aktsia noteeringuid tõsteti märgatavalt ja kauplemise taas alates olid Hansa- ja Hoiupanga aktsiad ca 12% kõrgemal teisipäevasest sulgemistasemest. Turg, mäletades hiljutist ühinemismulli ja omades uue ühinemise kohta vähe infot, ei olnud nõus maaklerite etteantud tasemel kauplema ja hinnad kukkusid kiiresti.

Börsi sulgemisel oli Hansapanga aktsia 104,25 kroonil (päevaga +4,56%) ja Hoiupanga aktsia 30,9 kroonil (+2,66%).

Ühinemise tagamaad said palju selgemaks, kui tuli teade Hoiupanga kahe juhi vabastamisest ja Daiwa laenu ülesostmisest Hoiupanga poolt. Täpsem selgus mõlemas küsimuses saabus pärast börsi sulgemist ja investorite läbimõeldum hinnang sündmusele järgneb börsil täna.

Hetkel kuum