5. mai 1998 kell 22:00

Hoiupanga Töötajate AS taas panga aktsionär

Hoiupanga juhatuse esimees Üllar Jaaksoo on varem väitnud, et pärast Hoiupanga Töötajate ja Daiwa panga vahelise laenulepingu lõppemist ostis Hoiupank 1,5 miljonit panditud aktsiat tagasi tresooraktsiateks.

Eile ütles Hoiupanga pearaamatupidaja ja Hoiupanga Töötajate ASi üks osanikke Juta Maar, et Hoiupank moodustas uue sajaprotsendiliselt pangale kuuluva firma, kes maksis Daiwale võla ja kandis aktsiad Hoiupanga Töötajate arvele.

Aktsiate ostutehingut vahendanud firma nime keeldus Maar avalikustamast. «Ma ei tea üldse, mida ma võin rääkida või mida mitte,» lausus ta. Maar kinnitas, et tegemist pole mõne varem eksisteerinud Hoiupanga tütarfirmaga.

Eesti Panga infoosakonna juhataja Andrus Kuusmann kinnitas, et firma, kes ostis Daiwa pangalt ära Hoiupanga aktsiad, pole Hoiupanga Töötajate AS. «See on Hoiupanga kontrolli all olev firma,» lausus ta.

Vastates küsimusele, kas Hoiupank pole oma aktsiaid üles ostes rikkunud seadust, vastas Kuusmann, et seadus ei kehtesta täpset korda juhuks, mis tekkis pärast aktsiate üleminekut Daiwale.

Krediidiasutuste seaduse §27 lõige 4 ütleb samas, et krediidiasutusel on keelatud osta oma aktsiaid.

Hoiupanga nõukogu esimees Joakim Helenius ütles varem, et Hoiupank ostis Daiwa pangalt Hoiupanga Töötajate panditud aktsiad ära seetõttu, et Daiwa pank neid turule ei paiskaks. Viimane oleks võinud kaasa tuua aktsia hinna languse.

Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis sõnas, et tema andmeil emiteeris Hoiupanga Töötajate AS võlakirju, mille Hoiupank ära ostis ja lunastas saadud raha eest Daiwalt aktsiad välja. Mõis kummutas väite, et Hansapank andis Hoiupanga Töötajatele laenu. «Minu teada pole seda tehtud,» täpsustas ta.

Hoiupanga Töötajate AS võttis sügisel Daiwa pangast aktsiatagatisel laenu, et osta välja Hoiupanga ebaõnnestunud aktsiaemissioon. Kuna Hoiupanga aktsia hind langes, ei suutnud firma laenu tagastamise tähtajaks aprilli lõpus raha maksta ja aktsiad läksid üle Daiwa pangale.

Hetkel kuum