6. mai 1998 kell 22:00

Restoran, kuhu sisse minema kutsub roheline väljapääsusilt

Et Taso Mähar (arhitektuuribüroo Urbel ja Peil) selle kujunduse tegi, võis umbes arvata, mis sealt oodata on, sõnab restorani Exit juhataja Rein Pokla. See on mõeldud kiitusena. Pokla usaldas Mähari töid näinuna sisekujundajat.

Ainus, millesse juhataja oma sõnul sekkus, oli toolide valik. «Neid käisime koos vaatamas ja proovimas, kas on ikka mugavad,» räägib Pokla. Mähari sõnul oli sisekujunduse valmimisel tegu pigem siiski team'itööga, milles üks osaline on tellija.

Exiti toolid on tellitud ja toodud Itaaliast, rohelised nagu väljapääsusilt, puiduvärvi käetugedega. Kevadel tellitud istmete värv määras paljuski kogu sisekujunduse koloriidi. Exiti laudu katavad tumepunased linad, trepiservad on värvitud siniseks. Trepi kõrval seisab tumepruun riiul puhaste valgete nõudega.

Saal on jagatud kaheks tasapinnaks. Ülemise osa põrandal on tumesinine vaip ja alumise osa betoonpõrand on lihvitud. Seinad on kas värvitud valgeks või kaetud erineva struktuuriga plaatidega. Valgetel seintel on Rein Kelpmani maalid.

Tänavast lahutavad istujaid suured aknad. Mähari sõnul oli plaan teha üks valge restoran, kus näeksid, mida sööd. Kogu interjöör mõjub väga lakoonilise ja modernsena.

Algul ei suutnud keegi kaukaasia toite pakkuvale söögikohale nime välja mõtelda. Kui mäharile turgatas pähe Exit, ei kujutanud keegi enam selle asemele muud ette. Kuigi Kaukaasiaga see nimi küll ei seostu, leiavad mõlemad mehed. «Igapäevatöös puutun kogu aeg kokku nende roheliste tuledega. Sealt äkki see mõte tuligi,» lisab Mähar.

Hetkel kuum