• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kalatootja Viru Rand investorite tule all

  Kalatootja AS Viru Rand saab oma aktsiate vastu kaks kolmandikku Saaremaa kalatootja ASi Läätsa aktsiatest. Viru Ranna nõukogu rahuldas senise juhatuse esimehe Endel Pilderi tagasiastumispalve ja ta valis firmat juhtima Märt Vooglaiu.
  Viru Rand suurendab nõukogu otsuse põhjal aktsiakapitali 2 miljoni aktsia ehk 20 miljoni krooni võrra 100 miljoni kroonini. Sellest 1,64 miljoni aktsia märkimisõigus on ASil Herald Holding ja 0,36 miljoni aktsia märkimisõigus OÜ-l Tehumardi ERR. Ametlikult kinnitamata andmetel on Herald Holdingi suuromanik Märt Vooglaid ja Tehumardi ERRi suuromanik Läätsa juhatuse esimees Eino Ruttu.
  Aktsiad emiteerib Viru Rand hinnaga 25 krooni aktsia eest, saades viiendiku oma aktsiate loovutamise eest vastu kaks kolmandikku Läätsa kalatööstuse aktsiaid.
  «Kuna puudus vajadus rahalise sissemakse järele, oli kokkulepe emiteerida aktsiad selles vahekorras,» kommenteeris aktsiavahetust Viru Ranna nõukogu esimees Ants Raatma. Ametlikult kinnitamata andmetel lepiti aktsiavahetusega seetõttu, et Märt Vooglaiul puudus raha Viru Ranna aktsiate eest tasumiseks. «Ma ei oska selle kohta midagi öelda,» vastas Ants Raatma. Viru Ranna nõukogu koosolekul viibinud Märt Vooglaiuga ei õnnestunud eilse päeva jooksul ühendust saada.
  Viru Ranna enamusaktsiaid soovib osta toiduainetetööstuse kontserni ETFC Grupp omanikfirma AS Epeks. Viru Ranna aktsionäridele pakutud tehinguga on Epeks valmis 51 protsendi aktsiate eest maksma 93,84 miljonit krooni ehk 23 krooni aktsia kohta. Epeksi eesmärk on liita tootmisettevõte Viru Rand kontserni kuuluva kalapüügiettevõttega AS Hiiu Kalur.
  «Puudub täpsem info kommentaariks, aga igal juhul on meie pakkumine jõus,» ütles eile õhtul ETFC Grupi meediajuht Raul Kalev. Tema sõnul on kahe pakkumuse vahe selles, et Epeksi oma oli suunatud aktsionäridele, nõukogus kinnitatud pakkumus aga Viru Rannale kui tütarfirma pakkumine. «Kui Viru Ranna juhatus pidas seda heaks, peame ka meie seda heaks, meie jaoks ei muutunud täna midagi,» kommenteeris Kalev.
  «See on väga positiivne uudis, millest Viru Ranna aktsionär peaks võitma,» kommenteeris Charlie Viikberg Hansapangast. See on parem uudis, sest Viru Ranna aktsiat hinnati kõrgemalt kui oli Epeksi pakkumine, lisas ta. «Epeksi pakkumine on nüüd läbi kukkunud,» märkis Viikberg.
  Ametlikult kinnitamata andmetel on Märt Vooglaiul leping Hüvitusfondiga, mille järgi ostab ta kogu Hüvitusfondi osaluse Viru Rannas. Hüvitusfondile kuulub viiendik Viru Ranna aktsiatest.
  Hüvitusfondi aktsiaportfellis on 10--15 protsenti nendest aktsiatest ehk 2--3 protsenti kogu Viru Ranna aktsiapakist, ülejäänu on klientide repokontodel.
  Hüvitusfondi juhatuse esimees Arle Mölder ütles, et ei saa konfidentsiaalsuslepingu tõttu vastata, kas repokonto kuulub Vooglaiule. «Ma ei tahaks valetada, aga ei saa ka seda kinnitada,» lausus Mölder. «Kliente ei ole kümneid,» lisas ta.
  Kui 40--45 protsenti aktsiatest on ühe investori käes, ostab ta kontrollpakist puuduva osa turult juurde, kommenteeris Viikberg. «Nüüd on küsimus, mida teeb Epeks,» selgitas ta. Viikbergi sõnul võib Epeks turult Viru Ranna aktsiaid kokku osta ja Vooglaiule kõrgema hinnaga müügiks pakkuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Tallinki reisijate arv enam kui kahekordistus
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.