21. mai 1998 kell 22:00

Börsile ihkava Pro Kapitali aktsia on liiga kallis

ASi Pro Kapital aktsiate müügihind on juunis korraldatavas avalikus emissioonis 40 krooni. Emissiooni korraldab Balti Cresco Investeerimisgrupi AS.

Hoiupanga analüüsikeskuse töötaja Ain Kösteri sõnul võib Pro Kapitali aktsiat pidada mitme näitaja põhjal põhjendamatult kalliks. Tema hinnangul on Pro Kapitali suurim aktsionär Ernesto Preatoni liiga optimistlik, selline suhtumine teeb aga inimesed firma suhtes ettevaatlikuks.

Kösteri sõnul on risk kinnisvarasse investeerimisel väga suur, sest majanduskriisi korral katkeb kinnisvara müügitegevus täielikult ja ettevõte hakkab kahjumit kandma.

Hoiupanga analüütik Pro Kapitali aktsiaid osta ei kavatse. «Ma parem jälgin, kuidas asjad edenevad, arvatavasti emissioon eriti edukas ei ole,» rääkis Köster.

Balti Cresco Investeerimisgrupi analüütiku Kadi Naestema hinnangul pole Pro Kapitali riskid suuremad teiste börsiettevõtete omast. «Väga suurt kasumit kinnisvaraarendajasse investeerides oodata pole, kuid samas on kahjumi võimalus väga väike, sest kinnisvara hinnad niipea ei lange,» selgitas Naestema.

Naestema tõdes, et aktsia hind võiks olla madalam, kuid väärtpaberiportfelli laiendamise eesmärgil tasub Pro Kapitali aktsiasse siiski investeerida.

Pro Kapitali aktsia hinna ja aktsia tootluse suhe (P/E ) on 18, mis tähendab, et aktsia omanik võiks teenida investeeritud summa tagasi 18 aastaga. Keskmise Eesti börsiettevõtte P/E on 9,2, näiteks Hansapangal 8,2. Aktsiaanalüütikute hinnangul võiks ka Pro Kapitali P/E olla alla kümne.

Hansa Investeeringute ASi vanemanalüütik Peeter Treialt kahtleb emissiooni edukuses ja arvab, et aktsiate müügiga tekib raskusi.

Hansapanga analüütik Heikki Källu prognoosib Pro Kapitali börsile minekul ettevõtte aktsiale väikest käivet. «Praegu ei ole börsile minekuks õige aeg, ehkki emissioon võib hoolimata selle kõrgest hinnast tänu Crescole isegi õnnestuda,» ütles Källu.

Eesti suurima kinnisvaraarendusfirma Pro Kapitali suurim aktsionär on Itaalia ärimees Ernesto Preatoni. Pro Kapitali selle aasta puhaskasumiks prognoositakse 30 miljonit krooni.

Hetkel kuum