21. mai 1998 kell 22:00

Detroidi Sümfoonikute kõla lummas kuulajat

19., 20. mail Estonia kontserdisaalis.Maestro Neeme Järvi juhatatud USA tipporkestrite hulka kuuluv Detroidi sümfooniaorkester lõpetas 16 linna läbinud Euroopa-turnee Tallinnas. Solistideks olid viiuldajad Pamela Frank ja Emmanuelle Boisvert.

Kahel kontserdil esineti erineva kavaga: kõlas William Grant Stilli, Max Bruchi, Robert Schumanni, Maurice Raveli, Samuel Barberi, Artur Kappi, Duke Ellingtoni ja Aaron Coplandi muusika.

Detroidi Sümfoonikud on parim orkester, mida viimati kuulnud olen. Meeldis, kuidas saali õhkus ühtset kollektiivi, seda nii muusikas kui ka muudes detailides. Muusikud astusid kuulajaga kontakti. Orkester kõlas fantastiliselt, ka pianos. Neeme Järvist on saanud ameeriklane -- imetlesin, kui osavasti ta sai publiku enda kätte juba esimesest taktist.

Nii Neeme Järvi kui sümfoonikud andsid mitmeplaanilise suurepärase elamuse. Orkestri ühtlane sametine kõla tervikuna ja pillirühmade kaupa, dirigendi suhtlemine muusikutega, kaval ja tegelikult väga vajalik manipuleerimine publikuga -- seda oli kütkestav ja põnev jälgida. Saalis sündis muusika, see polnud üksnes läbimõeldud proffide etteaste.

Hetkel kuum