25. mai 1998 kell 22:00

Parempoolsed võitsid

Ungari keskvalmiskomisjoni andmetel sai Fidesz 386kohalises parlamendis 148 kohta (38,34%). Seni võimul olnud sotsialistid pälvisid 134 kohta (34,72%), parempoolsed sõltumatud väikemaaomanikud 48 (12,44%), vabad demokraadid 24 (6,22%), Fideszi paremtsentristlik liitlane demokraatlik foorum 17 (4,4%) ning paremäärmuslik Ungari Õigluse ja Elu partei 14 kohta (3,62%).

Ehkki enne teist valimisvooru ennustasid küsitlused nappi võitu sotsialistidele, viis kunagisest pahempoolsest üliõpilasliidrist paremtsentristliku Fideszi juhiks tõusnud Viktor Orban oma erakonna valija suure aktiivsuse kaasabil ajaloolisele võidule. Oma vaadetelt väljendab Fidesz tärkava ettevõtluse ja traditsioonilise parempoolsuse huve.

Vaatlejad peavad tõenäoliseks, et Fidesz moodustab koalitsioonivalitsuse Ungari demokraatliku foorumiga ja ilmselt ka sõltumatute väikemaaomanikega. Kokku oleks neil üle 200 mandaadi.

Credit Suisse First Bostoni analüütik Spencer Jakab ütles, et investorid on lootnud Fideszi ja sotsialistide suurt koalitsiooni, mis pole enam tõenäoline. Kui valitsusse lähevad väikemaaomanikud, siis võib Ungari usaldusväärsus välisinvestorite silmis kahaneda, ennustab ta.

Valmiskampaania ajal deklareeris Fidesz, et tema eesmärk on suurendada majanduskasvu ja vähendada tööpuudust ning võidelda korruptsiooni ja kuritegevusega.

Kui sotsialistid neli aastat tagasi võimule tulid, oli Ungari majanduse seis raske ja riiki koormas suur võlakoorem. Kuid karmi fiskaalpoliitika abil on nad taganud majanduse elavnemise ja kasvu ning muutnud Ungari Kesk-Euroopa reformiriikidest Poola kõrval üheks edukamaks. REUTERS-ÄP

Hetkel kuum