12. juuli 1998 kell 22:00

Kesk-Euroopa tõuseb

Ungari parlament kinnitas eelmisel nädalal 222 poolt- ja 119 vastuhäälega ametisse paremtsentristliku kolmeparteilise valitsuse. Peaminister Viktor Orban on lubanud suurendada eelmise aasta 4,4protsendilist majanduskasvu ja alandada 15protsendilist inflatsiooni.

Uuel valitsusel tuleb teha lõpp allilmasõjale, mille käigus on lõhkenud sadakond pommi ja mis on muutnud üldsuse ärevaks ja mis halvendab Ungari kui turismimaa mainet.

Ungari börs on seni naabrite omast edukam olnud ja lähiajal suureneb selle köitvus veelgi, kui enam kui 200 miljoni forindise kapitaliga ettevõtteid kohustatakse end börsil noteerima. See tähendab, et aktsiaid tuleb juurde ja börsi käive suureneb. Saksa Bankgesellschaft soovitab oma klientidel praegu osta ravimifirma Egis, nafta- ja gaasifirma MOL ja toiduainefirma Pick Szeged aktsiaid.

T?ehhi 19. ja 20. juuni valimistel kaks enam hääli kogunud erakonda, vasaktsentristlik sotsiaaldemokraatlik partei ja paremtsentristlik demokraatlik kodanikupartei (ODS) sõlmisid eelmisel nädalal kokkuleppe, mille kohaselt sotside liider Milos Zeman saab moodustada vähemusvalitsuse ja opositsiooni siirduv ODS ei toeta parlamendis valitsusele umbusalduse avaldamist.

President Vaclav Havel avaldas kartust, et kokkulepe tekitab riigis püsiva võimujaotuse ja kahandab poliitilist pluralismi. Zeman vastas, et oludes, kus väiksemad erakonnad keeldusid sotsiaaldemokraatidega koalitsiooni minemast, on kokkulepe ainus võimalus killustatud poliitilisel maastikul stabiilsust luua.

Pärast kokkuleppe teatavaks saamist kukkus T?ehhi börs mõnevõrra, kuid kroon tugevnes veidi. Turg on jäänud ootama lõplikku lahendust.

T?ehhi majanduskasv oli mullu mõõdukas (2%) ja inflatsioon 12%. Suur on endiselt ka maksebilansi puudujääk (4,7% SKTst).

T?ehhi aktsiatest soovitab Bankgesellschaft praegu pankade Komercni bank ja Ceska Sporitelna, SPT Telekomi ja Unipetroli aktsiaid.

Poola on tõusnud T?ehhi asemel Kesk-Euroopa liidrite sekka. Suhteliselt aeglaselt edeneb erastamine, kuid inflatsioon peaks tänavu langema 7,5 protsendile, maksebilansi puudujääk alaneb ja eelarvedefitsiit peaks olema 2,5% SKTst, majanduskasvuks oodatakse 6,3%.

Kuigi Varssavi börs on sel kevadel olnud nõrk ja vähelikviidne, soovitab Deutsche Bank just Poola turgu. Ees seisvad suured erastamised peaksid väliskapitali lähiajal Varsavi börsile rohkesti juurde tooma. Pärast seitsmeaastast kauplemist jõuab börsile lennufirma LOT, mille koostööpartner on British Airways.

Majandusedust hoolimata on ELi kõrged ametnikud hakanud Poolat järjest enam kritiseerima, et ta valmistub halvasti ELi liikmeks saamiseks. See võib pidurdada kogu ELi laienemist. Viimati nimetas Saksa ajakiri Der Spiegel Poolat kõige nõrgemaks ELi pürgijaks. DI-KL-REUTERS-ÄP

Hetkel kuum