11. august 1998 kell 22:00

Juunis ületas ekspordi kasv impordi kasvu

Võrreldes maiga vähenes eksport 13% ja import 8%.

Eestist viidi kaupa juunis 86 riiki. ELi liikmesriikide osatähtsus ekspordis oli 53% ja impordis 61%. Kaubavahetuse defitsiit oli tänavu juunis 2 mld krooni, mis on 0,1 mld krooni võrra enam kui möödunud aasta juunis.

Kaupu veeti välja kõige rohkem Soome, Rootsi ja Venemaale. Sisseveo osas oli tähtsaim partnerriik samuti Soome, teisel kohal oli Saksamaa.

Kaupadest oli esikohal nii ekspordis kui impordis mehaaniliste masinate ja elektriseadmete sisse- ja väljavedu. Juunis vähenes maiga võrreldes oluliselt puidu eksport -- 38%. Transpordivahendite eksport vähenes kolmandiku võrra, impordis suuri muudatusi ei olnud.

ASi Viru Rand müügidirektor Jaak Pruunes ütles, et viimasel ajal on ekspordimaht suurenenud ja turu leidmisega raskusi ei ole. Peamised probleemid ekspordi suurendamisel on seotud Venemaa tollimaksu ja käibemaksu tõusuga. ASi Viru Rand peamised partnerriigid on Ukraina ja Venemaa.

Eesti suurettevõtjate assotsiatsiooni (ESA) tegevdirektori Andres Saarniidu sõnul pole Eesti ekspordinäitajad aastaga oluliselt paranenud. Enne juuni andmete analüüsimist ei soovinud ta pikemat kommentaari anda.

Hetkel kuum