30. august 1998 kell 22:00

Riik sulges maksuvabad poed Tallinna sadamas

Rahandusminister Mart Opmanni 25. augustil välja antud käskkiri jõudis koos tolliameti peadirektori Rein Talviku korraldusega Nordeski käte möödunud neljapäeva õhtul, poed suleti ööl vastu reedet, ütles Nordeski esindav jurist Illar Hallaste.

Kogu reedese päeva olid sadamas asuvad käibe- ja aktsiisimaksuvabad poed suletud. Poeustel rippusid sildid: «Oleme ajutiselt suletud.»

ASi Nordesk reedele planeeritud aktsionäride erakorraline üldkoosolek jäi notari puudumise tõttu ära. Koosolekul kavatses Nordeski juhatus teha ettepaneku vähendada firma aktsiakapitali 10 miljonilt kroonilt 400 000 kroonile ning muuta põhikirja. Illar Hallaste ei nõustunud reedel kommenteerima, miks kavatsesid ASi Nordesk aktsionärid firmast raha välja võtta.

ASi Nordesk Tax Free juhatuse esimehe Alar Tamkivi sõnul ei ole kaupluste töö lõpetamine ega ümberkorraldamine nii lühikese aja jooksul ilma majanduslikku kahju kandmata võimalik. Täpsed kahjusummad on Tamkivi ütluse kohaselt arvutamisel. «Laevad kaubaga on siiapoole teel, võimalikke trahve ja sündmuste ahelat ei oska ma kirjeldada,» lisas ta.

ASi Nordesk esindav advokaat Andres Alas andis reedel Tallinna halduskohtule üle materjalid rahandusministri ja tolliameti peadirektori käskkirjade kehtetuks tunnistamiseks, pidades neid ebaseaduslikuks. Alas ütles, et rahandusministri määrus on vastuolus nii tolliseaduse kui valitsuse tollikontrollitsoonis kauplemist reguleeriva määrusega. «Opmann võttis endale voli lugeda endast kõrgemalseisva organi määrus tühiseks,» sõnas Alas. «Meie leiame, et rahandusminister ei saa öelda, millist valitsuse määrust ta täidab ja millise loeb tühiseks.»

ASiga Nordesk tax-free poodide osas konkureerinud laevandusfirma Hansatee on toimunuga rahul. «Meie oleme Opmanni käskkirja üle väga rõõmsad,» ütles Hansatee avalike suhete juht Malle Aleksius BNSile. «Lõpuks ometi otsustas valitsus hakata seadust täitma.»

Hetkel kuum