13. september 1998 kell 22:00

Hansa aktsia tulevik segane

Kauplemise peatamine Hansapanga aktsiaga plaanitava 14 mln aktsiase emissiooni ajaks kuivatas kokku nii Tallinna börsi käibed kui ka kahandas viimastel päevadel valitsenud põnevust.

Börsisüsteemi kogukäive ulatus tagasihoidliku 16,79 mln kroonini. Ka börsi hinnatase püsis kogu päeva rahulikult ja ÄP indeks sulgus õhtul 0,55 protsendiga plussis, 469,54 punktil.

Üksikute aktsiate hinnakõikumised olid reedel turu vähesest likviidsusest tingitult küllalt suured, jäädes enamikus 3--8% vahele. Indeksites suurt kaalu omava Hansapanga aktsia muutumatu hind ja teiste aktsiate erisuunaline liikumine jättis aga turu tervikuna küllalt stabiilseks.

Vaatamata kauplemise peatamisele pakkus reedel kõige rohkem kõneainet Hansapanga aktsia. Spekuleeriti teemadel, mis saab Hansapanga aktsiast pärast emissiooni toimumist. Väikeinvestoritele oleks kõige soodsam, kui emissiooni tingimused näeksid ette, et emissiooni ostja teeb sama hinnaga pakkumise ka vähemusaktsionäridele. Kui seda punkti ei rakendata, kaob pärast emissiooni suure tõenäosusega Rootsi pankade ostuhuvi ja aktsia hind kukub.

Hetkel kuum