• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Inglased avasid saeveski

  Britannic Groupi investeering Eestisse viimase aasta jooksul on seitse miljonit Inglise naela (159 mln krooni), teatas Britannic Eesti ASi tegevdirektor David Kirkwood saetööstuse avamisel. Ligi 100 miljonit krooni investeeris Inglise firma Näpi saetööstusesse, ülejäänud summa eest ostis Britannic Group juunis võlgades vaevelnud Purila saeveski.
  Eestis tegutseb Britannic Group juba alates 1993. aastast, kui ettevõte ostis Näpist kilomeetri kaugusel Sõmeru saeveski. Sama suur tootmisvõimsus on ka Näpis paikneval teisel saetööstusel Näpi Saetööstuse ASil, mis kuulub Eesti omanikele.
  Britannic Group tahab Näpil toota aastas 60 000 tihumeetrit saematerjali ja 35 000 tihumeetrit hööveldatud saematerjali ning voodrilaudu. «Meie eesmärk on saematerjali võimalikult palju vääristada,» sõnas Kirkwood. Tema väitel kavatseb ettevõte suurendada hööveldatud saematerjali rentaablust Näpil.
  «Suuremate saetööstuste seisu Britannic ei kõiguta,» kinnitas Eesti suurima, ASi Imavere Saeveski tegevdirektor Margus Kohava. Uuest saetööstusest üle kahe korra suurem tootmisvõimsus on Imavere kõrval ka ASil Paikuse Saeveski ja Sõmerpalus ASile Toftan kuuluval saeveskil.
  «Britannic ei ole ka meie otsene konkurent, sest ta saeb jämedamat palki,» tõdes Näpi Saetööstuse ASi juhatuse esimees Kuido Kuntro. «Tore on see, et napilt poole aastaga on nad trööstitu põllumajandusühistu väetiselaost ehitanud silmale kena puidutööstuse,» märkis konkurent.
  Kuntro hinnangul on inglaste investeering riskivaba, sest pangalaenu asemel kasutavad nad investeeringuteks omavahendeid, mis saadi emafirma aktsiakapitali laiendamise teel. «Erinevalt Eesti tööstustest ei ole neil kohustusi ega sõltuvust pangast,» tõdes Kuntro.
  David Kirkwood kinnitas, et Näpi saetööstuse rentaablus on äriplaani järgi 25 protsenti ja investeeritud raha tuleb tagasi teenida nelja aastaga. Maksimumvõimsuse puhul on Kirkwoodi kinnitusel tehase aastakäive ligi 250 miljonit krooni.
  Inglastele kuuluvas Näpi saeveskis töötab 80 inimest, kahe vahetusega täisvõimsusel töötades on kavas töötajate arvu suurendada üle 300.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.