Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Inglased avasid saeveski

  Britannic Groupi investeering Eestisse viimase aasta jooksul on seitse miljonit Inglise naela (159 mln krooni), teatas Britannic Eesti ASi tegevdirektor David Kirkwood saetööstuse avamisel. Ligi 100 miljonit krooni investeeris Inglise firma Näpi saetööstusesse, ülejäänud summa eest ostis Britannic Group juunis võlgades vaevelnud Purila saeveski.
  Eestis tegutseb Britannic Group juba alates 1993. aastast, kui ettevõte ostis Näpist kilomeetri kaugusel Sõmeru saeveski. Sama suur tootmisvõimsus on ka Näpis paikneval teisel saetööstusel Näpi Saetööstuse ASil, mis kuulub Eesti omanikele.
  Britannic Group tahab Näpil toota aastas 60 000 tihumeetrit saematerjali ja 35 000 tihumeetrit hööveldatud saematerjali ning voodrilaudu. «Meie eesmärk on saematerjali võimalikult palju vääristada,» sõnas Kirkwood. Tema väitel kavatseb ettevõte suurendada hööveldatud saematerjali rentaablust Näpil.
  «Suuremate saetööstuste seisu Britannic ei kõiguta,» kinnitas Eesti suurima, ASi Imavere Saeveski tegevdirektor Margus Kohava. Uuest saetööstusest üle kahe korra suurem tootmisvõimsus on Imavere kõrval ka ASil Paikuse Saeveski ja Sõmerpalus ASile Toftan kuuluval saeveskil.
  «Britannic ei ole ka meie otsene konkurent, sest ta saeb jämedamat palki,» tõdes Näpi Saetööstuse ASi juhatuse esimees Kuido Kuntro. «Tore on see, et napilt poole aastaga on nad trööstitu põllumajandusühistu väetiselaost ehitanud silmale kena puidutööstuse,» märkis konkurent.
  Kuntro hinnangul on inglaste investeering riskivaba, sest pangalaenu asemel kasutavad nad investeeringuteks omavahendeid, mis saadi emafirma aktsiakapitali laiendamise teel. «Erinevalt Eesti tööstustest ei ole neil kohustusi ega sõltuvust pangast,» tõdes Kuntro.
  David Kirkwood kinnitas, et Näpi saetööstuse rentaablus on äriplaani järgi 25 protsenti ja investeeritud raha tuleb tagasi teenida nelja aastaga. Maksimumvõimsuse puhul on Kirkwoodi kinnitusel tehase aastakäive ligi 250 miljonit krooni.
  Inglastele kuuluvas Näpi saeveskis töötab 80 inimest, kahe vahetusega täisvõimsusel töötades on kavas töötajate arvu suurendada üle 300.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Porsche aktsia odavnes alla IPO hinna
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.