Tooraine

03. november 1998, 00:00

Viimase kümnendi suurim orkaan Mitch ja saagiprognoosi alandamine Brasiilia valitsuse poolt põhjustasid Arabica kohvi hinnaralli New Yorgi kohvi-, suhkru- ja kakaobörsil.

Reedel kerkis kohvi hind üle 2 protsendi pärast Brasiilia valitsuse teadet, et järgmise aasta saak on arvatavasti 20 mln 60 kilogrammi raskust kotti, mis on 40 protsenti madalam kui sellel aastal. Selle aasta saak 33,95 mln kotti oli maailma suurima kohvitootja Brasiilia viimase 11 aasta suurim.

Eile esimestel kauplemistundidel hinnaralli jätkus, sest saabus uusi teateid tugevatest vihmadest ja purustustest Kesk-Ameerikas. Mitch ise on küll raugenud, kuid orkaaniga kaasnevad paduvihmad jätkuvad, mis on tekitanud suuri kohvisaagi kahjustusi Hondurases. Peale Hondurase on ohustatud ka Costa Rica ja Guatemala kohviistandused. Eilehommikused detsembrilepingute noteeringud kerkisid 115 USA sendini nael, mis on viimase 8 nädala kõrgeim kohvihindade tase.

Ei ole võimatu, et kohvi hind hakkab varsti kiiresti tõusma, sest röstimisvabrikute laovarud pole varem nii väikesed olnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing