3. november 1998 kell 22:00

Euroopas alandati repointresse

Euroopa keskpangad on viimastel kuudel näidanud üles erakorralist aktiivsust intressimäärade langetamisel. See on ka mõistetav, sest Euroopa rahaliidu startimisel peavad liikmesriikide intressimäärad olema ühtlased. Euroga ühinevatest riikidest on madalaimad intressid (3,30%) Saksamaal ja Prantsusmaal. Eile üllatas ootamatu 0,25protsendilise repomäära alandamisega Hispaania keskpank. Üllatas sellepärast, et eelmisest intresside langetamisest (6. oktoobril, mil repomäära alandati poole protsendi võrra) on möödas vähem kui kuu. Veerand protsenti alandas repomäära ka Rootsi keskpank (3,85 protsendini). Turud ootavad analoogilist sammu Inglise Pangalt, mille monetaarpoliitikat teostav nõukogu istub koos täna ja homme.

Eurooplaste intresside alandamine kergitas USA dollari kurssi esmakordselt viimase nädala jooksul üle 1,66 DEMi (13,28 krooni) taseme. Nõudlust Ühendriikide valuuta järele suurendasid neli päeva järjest kestnud aktsiahindade ralli Wall Streetil ning eile toimunud viieaastase tähtajaga USA riiklike võlakirjade oksjon. See oli esimene kolmest sel nädalal läbiviidavast võlakirjaoksjonist, nimiväärtusega kokku 38 mld dollarit.

Hetkel kuum