Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valitsus andis Telekomi põhjanaabritele

  Äripäev ei toeta valitsuse Eesti Telekomi erastamise otsust, mille eilsel pressikonverentsil avalikustas teede- ja sideminister Raivo Vare, sest teisiti erastades oleks riik teeninud rohkem kui praeguse tehinguga.
  Nii Sonerale ja kui ka Teliale kuulub 24,5 protsendi suurune osalus Eesti Telefonis ja Eesti Mobiiltelefonis. Ülejäänud aktsiad ehk mõlema firma 51 protsendi suurune kontrollpakk on Eesti Telekomi käes.
  Nüüd otsustas valitsus Sonera ja Telia osalused Eesti Mobiiltelefonis ja Eesti Telefonis vahetada 46,5 protsendi suuruse osaluse vastu Telekomis, millest saab haldusfirma ja mis hakkab sajaprotsendiliselt kontrollima Eesti Telefoni ja Eesti Mobiiltelefoni.
  Raha laekub riigile 23,7 protsendi Telekomi aktsiate avalikust müügist välisbörsidel. Peale selle emiteerib riik endale veel nn kuldaktsia, millega tal säilib oluliste otsuste langetamisel blokeerimisõigus. Aktsiate avalikust müügist võivad aktsiaid soetada ka Sonera ning Telia, kuid nende osalus ei tohi ületada 49 protsenti.
  Valitsuse otsuse kõige suurem miinus on see, et 46,5% Eesti Telekomi aktsiatest anti kahele Skandinaavia firmale ilma konkursita ja kumbki firma ei pea selle eest sentigi maksma.
  Minister Raivo Vare väitel aitab praegune skeem kergitada Telekomi aktsia hinda. Tema hinnangul seisneb efekt selles, et 46,5 protsendi aktsiate vahetamisega saab Telekom endale Telia ja Sonera näol strateegilise investori, mis aitab tõsta ülejäänud aktsiate hinda.
  Äripäeva arvates oleks riik teeninud 49% aktsiate avaliku müügi teel suurema summa kui 23,7% aktsiate müügil pärast strateegilise partneri kaasamist. Osaluse vastu Telekomis tundisid huvi mitmed suurkontsernid Euroopast ja USAst.
  Otsus on ülimalt kasulik Sonerale ja Teliale, sest kui 49% Telekomis oleks omandanud mõni USA telekommunikatsioonifirma, siis oleks ta hakanud suunama ka Eesti Telefoni ja Eesti Mobiiltelefoni tegevust.
  Selleks et oma praegust juhtpositsiooni Eesti turul säilitada, oleksid Sonera ja Telekom pidanud avaliku konkursi võitma. Tõenäoliselt tähendanuks see Skandinaavia telekommunikatsioonifirmadele mitme miljardi krooni suurust väljaminekut.
  Näiteks Leedu teenis 60protsendise osaluse müügiga Leedu Telekomis seitse miljardit Eesti krooni. Pärast valitsuse eilset otsust võib Eesti sellisest summast ainult und näha.
  Üllatav on valitsuse meelemuutus ja kiire tegutsemine. Kuni eilseni teadis avalikkus, et 49% Telekomi aktsiatest müüakse avaliku konkursi teel. Vare käis erastamiskava tutvustamas ka kahe nädala pikkusel ringreisil USA ja Euroopa finantskeskustes.
  Tegelikult aeti avalikkusele lihtsalt puru silma, tõenäoliselt oli kogu skeem juba enne Vare tutvustamisreisi kitsas ringkonnas kindlaks määratud.
  Kogu tehingut vaadates meenub meediaärimehe Rein Langi väide, et Koonderakonna valitsus ei lahku võimult enne, kui Eesti Telekom on müüdud. Nüüd on Koonderakond oma töö teinud ja võib rahulikult valimistele vastu minna, sest on jälle suutnud ühe magusa tüki riigivarast omadele kinkida.
 • Hetkel kuum
Kaamose ennustajate argumendid kaovad kui kevadine lumi
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Euroala inflatsioon pidurdus
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Tagatisrahaga üürileping – omanikule lahja, üürnikule kallis
Kolm aastat turul olnud Rendini üüriplat­­­vormi reklaam väitis, et kinnisvaramaakleritel on suva, mis üürisuhtest edasi saab. Osa­poolte arveteklaarimise käigus sai muu hulgas selgeks ka see, milline on maakleri roll üüriprotsessis ning kuidas omaniku ja üürilise jaoks kõige soodsamal ja turvalisemal viisil üürilepingut teha.
Kolm aastat turul olnud Rendini üüriplat­­­vormi reklaam väitis, et kinnisvaramaakleritel on suva, mis üürisuhtest edasi saab. Osa­poolte arveteklaarimise käigus sai muu hulgas selgeks ka see, milline on maakleri roll üüriprotsessis ning kuidas omaniku ja üürilise jaoks kõige soodsamal ja turvalisemal viisil üürilepingut teha.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Arvustus. Mazda CX-60 – 60 000 eurone maastur, millel polegi suurt puuteekraani
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.

Olulisemad uudised

Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.