26. november 1998 kell 22:00

Valitsus andis Telekomi põhjanaabritele

Äripäev ei toeta valitsuse Eesti Telekomi erastamise otsust, mille eilsel pressikonverentsil avalikustas teede- ja sideminister Raivo Vare, sest teisiti erastades oleks riik teeninud rohkem kui praeguse tehinguga.

Nii Sonerale ja kui ka Teliale kuulub 24,5 protsendi suurune osalus Eesti Telefonis ja Eesti Mobiiltelefonis. Ülejäänud aktsiad ehk mõlema firma 51 protsendi suurune kontrollpakk on Eesti Telekomi käes.

Nüüd otsustas valitsus Sonera ja Telia osalused Eesti Mobiiltelefonis ja Eesti Telefonis vahetada 46,5 protsendi suuruse osaluse vastu Telekomis, millest saab haldusfirma ja mis hakkab sajaprotsendiliselt kontrollima Eesti Telefoni ja Eesti Mobiiltelefoni.

Raha laekub riigile 23,7 protsendi Telekomi aktsiate avalikust müügist välisbörsidel. Peale selle emiteerib riik endale veel nn kuldaktsia, millega tal säilib oluliste otsuste langetamisel blokeerimisõigus. Aktsiate avalikust müügist võivad aktsiaid soetada ka Sonera ning Telia, kuid nende osalus ei tohi ületada 49 protsenti.

Valitsuse otsuse kõige suurem miinus on see, et 46,5% Eesti Telekomi aktsiatest anti kahele Skandinaavia firmale ilma konkursita ja kumbki firma ei pea selle eest sentigi maksma.

Minister Raivo Vare väitel aitab praegune skeem kergitada Telekomi aktsia hinda. Tema hinnangul seisneb efekt selles, et 46,5 protsendi aktsiate vahetamisega saab Telekom endale Telia ja Sonera näol strateegilise investori, mis aitab tõsta ülejäänud aktsiate hinda.

Äripäeva arvates oleks riik teeninud 49% aktsiate avaliku müügi teel suurema summa kui 23,7% aktsiate müügil pärast strateegilise partneri kaasamist. Osaluse vastu Telekomis tundisid huvi mitmed suurkontsernid Euroopast ja USAst.

Otsus on ülimalt kasulik Sonerale ja Teliale, sest kui 49% Telekomis oleks omandanud mõni USA telekommunikatsioonifirma, siis oleks ta hakanud suunama ka Eesti Telefoni ja Eesti Mobiiltelefoni tegevust.

Selleks et oma praegust juhtpositsiooni Eesti turul säilitada, oleksid Sonera ja Telekom pidanud avaliku konkursi võitma. Tõenäoliselt tähendanuks see Skandinaavia telekommunikatsioonifirmadele mitme miljardi krooni suurust väljaminekut.

Näiteks Leedu teenis 60protsendise osaluse müügiga Leedu Telekomis seitse miljardit Eesti krooni. Pärast valitsuse eilset otsust võib Eesti sellisest summast ainult und näha.

Üllatav on valitsuse meelemuutus ja kiire tegutsemine. Kuni eilseni teadis avalikkus, et 49% Telekomi aktsiatest müüakse avaliku konkursi teel. Vare käis erastamiskava tutvustamas ka kahe nädala pikkusel ringreisil USA ja Euroopa finantskeskustes.

Tegelikult aeti avalikkusele lihtsalt puru silma, tõenäoliselt oli kogu skeem juba enne Vare tutvustamisreisi kitsas ringkonnas kindlaks määratud.

Kogu tehingut vaadates meenub meediaärimehe Rein Langi väide, et Koonderakonna valitsus ei lahku võimult enne, kui Eesti Telekom on müüdud. Nüüd on Koonderakond oma töö teinud ja võib rahulikult valimistele vastu minna, sest on jälle suutnud ühe magusa tüki riigivarast omadele kinkida.

Hetkel kuum