Silva Männik • 11. jaanuar 1999 kell 22:00

Väiksed kauplused hädas

Tallinna Mustamäe kaupluse Kännu juhataja Helin Virula sõnul langes kaupluse käive eelmisel aastal kuni kolm korda. «Varem sattusid raskustesse väikesed poed, nüüd hakkavad ka suuremad kauplused sagedamini omanikke vahetama,» väitis ta.

Kaupluse käive on langenud peamiselt turukaupmeeste tõttu, kes pole sunnitud tasuma käibe- ja tulumaksu, kinnitas Virula.

Kuus aastat Mustamäel tegutsenud kauplus suudab kaupluse juhataja sõnul tegevust jätkata vaid hindu võimalikult madalal hoides. Virula ei välistanud, et käibe edasise languse korral võib kauplus pankrotti minna.

Szolnoki kauplust pidava OÜ Materek Kaubandus juhataja Tiina Vallimaa kinnitas, et nende kaupluse käive langes eelmisel aastal kuni 15 protsenti ja käibe suurenemist lähemal ajal näha ei ole.

Kaupluse juurde kuuluvale parklale on rajatud turg, mis pidevalt oma mõõtmeid suurendab ja poe käivet kahandab, selgitas Vallimaa.

Eelmisel aastal uksed avanud Kadaka Selveri ja Rocca al Mare Maksimarketi mõju tunnetab valusalt Õismäe Nurmenuku kauplus, ütles kaupluse juhataja Urmas Vandmann. Nurmenuku poe käive vähenes eelmisel aastal ligi 20 protsenti.

Turu-uuringute firma Emor kaubandusuuringute juht Ülle Pärnoja rääkis, et eelmise aasta oktoobris-novembris tehtud jaekaubanduse uuringu põhjal külastavad inimesed varasemast kaks korda enam suuri kaubanduskeskusi ja turge.

Pärnoja ütles, et väiksemate kaupluste käibe vähenemine ei tähenda, et inimesed on majanduskriisi tõttu hakanud vähem sööma, vaid ostuharjumusi on muudetud.

«Kui varem osteti kaupu peamiselt kauplustest ja kaubamajast, siis nüüd on rohkem inimesi hakanud turul käima,» rääkis Pärnoja. «Juurde on tulnud ka palju ostukeskusi, nagu Rocca al Mare Maksimarket, mis on vaatamata sellele, et avati alles augustis, juba teiste kaupluste käivet mõjutanud.»

ETK Maksimarketi AS teatas eile, et firma eelmise aasta käive suurenes võrreldes 1997. aastaga ligikaudu kaks korda, 600 miljoni kroonini. Käibe kasvu ning püsiklientide arvu kahekordistumise tõi kaasa kolmanda Maksimarketi kaubahalli avamine augustis Rocca al Mares. ETK Maksimarket prognoosib tänavuse aasta käibeks 675 miljonit krooni.

Hetkel kuum