Toomas Truuverk • 31. jaanuar 1999 kell 22:00

Klementi suurosalus leidis uue omaniku

Tallinna börsi päevakäive kasvas reedel 55 tehingus möödunud nädala suurimaks -- 5,24 miljoni kroonini. Börsisüsteemi nädalakäive jäi veidi alla 20 miljoni krooni. Käive suurenes päev-päevalt, andes nii lootust, et börsil võib taastuda veidi elavam kauplemine.

Enamkaubeldavate aktsiate keskmist hinnamuutust iseloomustav ÄP indeks tegi reedel pooleprotsendise kukkumise ja lõpetas börsi sulgemisel 273,16 punktil. Nädalaga kerkis ÄP indeks 0,99%.

Peale Telekomi suutis reedel veidi põnevust pakkuda ka lisanimekirjas kaubeldav ja tavaliselt suhteliselt märkamatuks jääv õmblustoodete firma Klementi aktsia. Nimelt suutis Optiva Panga tütarfirma müüa enda kätte kogunenud 43% Klementi aktsiatest Soome rõivafirmale P.T.A. Group.

Peale Klementi, kes leidis endale tugeva strateegilise investori ja kindlustab endale seeläbi arengu ja turu, avaldab tehing positiivset mõju ka Optiva Pangale, kelle tütarfirma aktsiad müüs.

Seni pole osapooled tehingu hinda avaldanud. Reedese sulgemishinna järgi Tallinna börsil maksaks 43% Klementi aktsiatest vaid 5,83 miljonit krooni. Arvata võib, et P.T.A. Group maksis aktsiate eest siiski rohkem, mis tähendab Optiva Panga tütarfirmale erakorralist kasumit. Seda loomulikult juhul, kui Klementi aktsiad olid arvel turuhinnaga. Peale selle vabanes Optiva Pank tülikast investeeringust (strateegiline osalus rõivafirmas) ja sai mingi, hetkel teadmata hulga raha.

Börsil reageeris Klementi aktsia uudisele 4,67protsendise hinnatõusuga. Ka kauplemishuvi oli tavapärasest suurem -- registreeriti 6 tehingut kogumahuga 150 490 krooni.

Telekomi aktsia müügis reedel mingeid erilisi arenguid polnud. Investorid on endiselt äraootaval seisukohal. Erilist kindlust ei lisanud korraldajate kommentaarid aktsiate õiglase jaotuse kohta, mis sisaldasid selliseid sõnu nagu «tõenäoliselt», «võib-olla» jne. Tuleb loota, et alanud nädal toob Telekomi aktsiamüügi osas veidi selgust.

Hetkel kuum