Toomas Truuverk • 24. veebruar 1999 kell 22:00

Kasumivõtmine tõi aktsiate hinnad alla

Vabariigi aastapäeva eelne kauplemispäev Tallinna börsil tõi endaga kaasa märkimisväärse hinnakorrektsiooni, kus Telekomi aktsia eestvedamisel läksid päeva teisel poolel langusse ka teised likviidsemad aktsiad. ÄP indeks kukkus õhtuks 335,30 punktile ehk 2,57%.

Kauplemine börsil kujunes teisipäeval küllaltki elavaks. Kasumivõtmisest haaratud investorid ruttasid oma positsioone turu langust märgates kiiresti realiseerima ja tõstsid börsisüsteemi käibe päeva lõpuks 73,9 miljoni kroonini.

Kõige rohkem kannatasid kasumivõtmises Telekomi ja Hansapanga aktsia, mille hind kukkus päevaga vastavalt 5,15% ja 2,21%. Ühtlasi olid need kaks aktsiat ka päeva enimkaubeldud, moodustades kokku ligi 71% päeva kauplemismahust.

Teisipäevane hinnakorrektsioon ja kasumivõtmine likviidsemate aktsiate osas oli üpris ootuspärane pärast kahepäevast ülikiiret tõusu. Huvi positsioonide sulgemise vastu suurendas kolmapäevane kauplemispaus Tallinnas. Kuna mujal maailmas oli tööpäev, on loomulik, et kohalikud spekulativsed investorid ei soovi võtta endale sellist riski.

Komapäeva õhtul oli ka selge, et müügiotsus oli igati õigustatud, sest päeva jooksul liikusid välisturgudel kaubeldavad Telekomi ja Hansapanga aktsia langustrendil.

Hansapanga aktsia püsis kolmapäeva õhtul Helsingis 76,6 krooni tasemel, mis teisipäevase sulgemishinnaga Tallinna börsil võrreldes on ca 90 senti madalamal. Kauplemine Helsingi börsil püsis tavapärase miljoni krooni piirides, jäädes seega küllaltki tagasihoidlikuks.

Välisbörsidest rohkem sõltuv Telekomi aktsia, läks aga kolmapäeval selgelt miinuspoolele. Londonis kukkus aktsia hind ümberarvutatult 107--109 kroonile ehk üle 1%.

Arvata võib, et täna hakkab Telekomi aktsia hind Tallinna börsil samuti langema. Kuna investorid jälgivad Telekomi aktsia liikumist väga tähelepanelikult, siis annab suuna kogu turule just see aktsia.

Hetkel kuum